Gezondheidsgoeroes op social media
Ongefundeerde claims zijn niet altijd onschadelijk
Een tijdje terug verscheen op social media een hartenkreet van huisarts Jojanneke Kant. Een bericht dat al snel opgepikt werd door verschillende dagbladen. Dat we als we niet uitkijken, we het verliezen van de claims die allerlei gezondheidsgoeroes hun volgers toevertrouwen. Waaronder het afraden van hormonale anticonceptie. Zelf keuzes maken vinden wij heel belangrijk, maar dan wel op basis van juiste informatie, verkregen bij professionals die er echt verstand van hebben. Zoals je huisarts of, als je vragen hebt over zwanger worden of juist een zwangerschap voorkomen, bij een verloskundige. Twijfel jij over wat je op social media hebt gezien of gehoord? Dan mag je ons altijd jouw vragen stellen.
Influencer op TikTok
Het verhaal van huisarts Jojanneke Kant verscheen op LinkedIn. Over een meisje van 18 jaar, huilend in haar spreekkamer omdat ze zwanger was. Ondanks dat ze de adviezen van een influencer op Instagram en TikTok had gevolgd en had gekozen voor periodieke onthouding en de pil links had laten liggen, want dat was volgens die influencer ‘chemische troep waarvan je onvruchtbaar kon worden’. Het meisje heeft uiteindelijk in haar eentje een abortus ondergaan omdat haar ouders van niets mochten weten.
Geen uitzondering
De situatie die beschreven wordt, is heel verdrieting. En had vermeden kunnen worden als de zelfbenoemde gezondheidsgoeroes zichzelf niet de kennis en kunde toeschrijven op basis waarvan ze anderen adviezen menen te kunnen geven. Adviezen waarbij het vaak lijkt alsof influencers ervan uitgaan dat wat hun overkomen is en, of wat hun geholpen heeft, ook geldt voor anderen. Dit is natuurlijk een grote denkfout. Helaas is deze situatie geen uitzondering. Op diezelfde post van de huisarts kwam veel bijval van haar collega’s die het herkennen en zelf ook meemaken in hun praktijk.
Gezondheidszorg is geen ‘copy-paste’
In de gezondheidszorg bestaat geen vaste standaard. Je kunt niet zomaar iets kopiëren; wat voor de een werkt of voor bijwerkingen zorgt, kan bij een ander heel anders gaan. Of het past niet bij de normen en waarden of levensstijl van iemand. Er zijn zoveel variabelen waardoor er voor elke cliënt en elke zorgvraag opnieuw bekeken moet worden wat de beste aanpak is. Een advies via social media is alleen daarom al niet aan te raden; wat voor die influencer geldt, kan voor ieder ander heel anders uitpakken.
Persoonlijk advies afgestemd op jou
En juist omdat iedereen anders is, zullen zorgverleners hun adviezen afstemmen op de persoon aan wie ze gegeven worden. Zo kunnen veel vrouwen prima hormonale anticonceptie gebruiken terwijl er ook vrouwen zijn die last hebben van bijwerkingen of die het niet willen gebruiken vanuit een persoonlijke overtuiging. Dan is het belangrijk om samen een betrouwbaar, veilig en effectief alternatief te zoeken. Met persoonlijk advies van een zorgverlener die weet waar hij of zij over praat en die luistert naar jouw vragen en eventuele twijfels.
Bijwerkingen versus betrouwbaarheid?
Waar sommige vrouwen de bijwerkingen van bijvoorbeeld anticonceptie het meest belangrijk vinden om iets wel of niet te nemen of een keuze maken vanuit een persoonlijke overtuiging, zal een ander juist naar de mate van betrouwbaarheid kijken. Dit is heel afhankelijk van de persoonlijke situatie. Iemand in een stabiele gezinssituatie kiest iets anders dan een meisje van 18 dat nog studeert en geen vaste relatie heeft. Een algemeen advies is dus eigenlijk geen advies omdat het nooit rekening kan houden met de persoonlijke situatie.
Persoonlijk professioneel advies in plaats van online informatie
Veel informatie is nu op internet te vinden, en er zijn ook heel goede sites met heel betrouwbare informatie. Maar zelfs als je daar de informatie vandaan haalt, is het nog wel belangrijk dat je weet hoe je die kennis moet toepassen. En hoe je het invult voor jouw situatie. Daarom blijft ons advies om altijd met een professionele zorgverlener het gesprek aan te gaan. Iemand aan wie jij jouw vragen kunt stellen en die jou persoonlijk adviseert, rekening houdend met jouw situatie, wensen en mogelijkheden.
Kennis en ervaring bij geschoolde zorgverleners
Geschoolde zorgverleners zoals verloskundigen, huisartsen en bijvoorbeeld gynaecologen hebben allemaal jarenlang geleerd voor ons vak. Bovendien leren we nog steeds bij, doen we constant ervaringen op en hebben we oog voor ontwikkelingen die je niet in de studieboeken leert. Dit zorgt voor een waardevolle combinatie van kennis en ervaring bij de professionele zorgverleners. En, er zijn in Nederland gelukkig ook veel verschillende zorgverleners. Zoek dus altijd iemand die bij jou past zodat je kunt rekenen op deskundig en persoonlijk advies.
Heb jij vragen? Stel ze onze verloskundigen
Wil je weten of een bericht, post of advies dat je op de social media hebt gehoord, ook echt zo is? Of dat het ook op jou van toepassing is? Dan mag je altijd bij ons langskomen voor een persoonlijk gesprek. Wij willen graag dat jij zelf een weloverwogen keuze maakt uit alle mogelijkheden die er nu zijn. En met al onze kennis en jarenlange ervaring helpen we je daar graag bij.
Bronvermelding: Jojanneke Kant – LinkedIn