HG zwangerschap
Alles over deze extreme zwangerschapsmisselijkheid
Zwangerschapsmisselijkheid hoort voor de meeste vrouwen helaas bij de zwangerschap. Dat is vervelend maar meestal is het niet uitputtend of gevaarlijk. Dat geldt niet voor HG zwangerschap: dat is zo’n extreme misselijkheid dat je uitdroogt en niet meer voldoende voeding binnenkrijgt en binnenhoudt. Dat komt gelukkig veel minder vaak voor, maar als het gebeurt is het heel heftig en kan het zelfs leiden tot een ziekenhuisopname. Wat HG zwangerschap is en wat je kunt proberen ertegen te doen, vertellen wij je hier.
Hyperemesis gravidarum (HG)
HG staat voor hyperemesis gravidarum. Het betekent ‘overmatig zwangerschapsbraken’ of extreme zwangerschapsmisselijkheid. De ‘gewone’ zwangerschapsmisselijkheid’ verdwijnt normaal gesproken tussen de 12 en 20 weken. Die vorm komt vrij veel voor, meer dan de helft van alle vrouwen ervaart enige mate van zwangerschapsmisselijkheid in het eerste trimester.
‘Ochtendmisselijkheid’ op het eind van de dag?
Zwangerschapsmisselijkheid wordt ook vaak ‘ochtendmisselijkheid’ genoemd maar die term is wat misleidend. Veel vrouwen kunnen de hele dag door misselijk zijn of juist pas aan het eind van de dag. Op welk moment je ook misselijk bent tijdens je zwangerschap, als je het in lichte mate hebt kun je het met wat aanpassingen vaak nog wel een beetje onder controle houden. Door bijvoorbeeld kleine hoeveelheden te eten, de hele dag door wat te drinken en door gember te nemen in voeding of drankjes.
Uitdroging en ondervoeding
Tegen HG zwangerschap heeft daarentegen geen enkel huis-, tuin- en keukenadvies echt effect. Het is een extreme vorm van misselijkheid en braken waardoor deze zwangeren te weinig voeding en vocht binnenkrijgen en binnen kunnen houden. Dit zorgt voor uitdroging en gewone dagelijkse activiteiten kunnen niet meer uitgevoerd worden. Ook leidt het tot gewichtsverlies en ondervoeding. Deze vorm van misselijkheid komt gelukkig, maar heel weinig voor. 2% tot 3% van de zwangeren ervaart extreme zwangerschapsmisselijkheid. HG kan in tegenstelling tot de gewone misselijkheid, tot het einde van de zwangerschap duren.
Symptomen van HG zwangerschap
HG zwangerschap kent een aantal symptomen. Niet alles komt bij iedereen in dezelfde mate voor, maar je kunt het herkennen aan onder meer:
- Misselijkheid
- Veel overgeven
- Weinig plassen
- Uitdroging
- Extreme vermoeidheid
- Gewichtsverlies
- Gevoelig voor geuren, licht en beweging
- Moeite met eten en drinken
- Sterke beperking van de gebruikelijke activiteiten
- De klachten houden aan na het eerste trimester
Deze symptomen beginnen al vroeg in de zwangerschap, in ieder geval voor 16 weken.
Risicofactoren onbekend
Wat HG zwangerschap veroorzaakt, is niet bekend. Het kan te maken hebben met een tekort aan vitamine B, een verhoogd zwangerschapshormoon, psychosociale factoren kunnen van invloed zijn en sommigen denken dat het vaker voorkomt bij meerlingzwangerschappen. Ook lijkt het vaker voor te komen bij vrouwen waarvan de moeder of zus dit ook heeft meegemaakt, zwangeren met overgewicht en, of vrouwen die jonger zijn dan 30. Heb je bij een eerdere zwangerschap HG gehad, dan is het niet zeker of je bij een volgende zwangerschap ook meer risico daarop loopt.
Flinke impact, fysiek en mentaal
De gevolgen van HG tijdens je zwangerschap zijn best flink. Behalve dat je je enorm beroerd voelt door de misselijkheid en je allerlei fysieke klachten hierdoor kunt krijgen, heeft het ook vaak een psychologische impact. De zwangerschap is allesbehalve fijn en een roze wolk is ver weg. Als dit ook nog gebeurt in de periode dat je het eigenlijk nog niet bekend wilt maken, voelt het vaak eenzaam. Ook kun je met onbegrip te maken krijgen als anderen zeggen dat ‘zwangerschapsmisselijkheid erbij hoort’ terwijl HG toch echt van een andere categorie is. Bovendien kun je door je zwangerschap al wat emotioneler zijn waardoor sommigen een schuldgevoel ervaren. Daarbij maken velen zich hierdoor ook nog eens extra zorgen om hun baby.
Heeft extreme zwangerschapsmisselijkheid gevolgen voor de baby?
Wat je baby betreft hoef je je niet echt zorgen te maken. Je lichaam regelt het zo dat je kindje als eerste krijgt wat nodig is. Je vetreserves worden gebruikt om je kindje te voeden. HG is daardoor meestal niet schadelijk voor je baby.
Tips bij HG zwangerschap
Veel tips die bij de gewone zwangerschapsmisselijkheid nog wel eens werken, hebben vaak geen effect bij HG. Toch kun je de volgende tips proberen, misschien helpt het jou een beetje:
- Eet voordat je opstaat alvast iets.
- Neem elke 2 tot 3 uur wat te eten.
- Ga na het eten niet meteen weer liggen maar blijf nog even rechtop zitten
- Gebruik de momenten dat je iets minder misselijk bent om wat te eten en eet dan waar jij zin in hebt.
- Maak ook eten klaar op de momenten dat de misselijkheid wat minder is.
- Drink steeds een beetje door de dag heen om uitdroging te voorkomen maar drink niet gelijk met het eten, dan voel je je sneller vol en dat kan ertoe leiden dat je weer moet overgeven.
- Neem ook andere dingen waar veel vocht in zit, zoals waterijsjes en fruit.
- Op iets zuurs zuigen kan helpen tegen de misselijkheid, zoals citroen of augurk. Ook kauwgom of langzaam koolzuurhoudende drankjes drinken (cola!) kan helpen.
Verder kan het helpen om plotselinge bewegingen te vermijden, sta bijvoorbeeld langzaam op. En vraag om hulp zoals bij boodschappen doen of eten maken.
Ziekenhuisopname
Heb je last van HG en lukt het niet om voldoende eten en vocht binnen te krijgen of te houden? Dan kan het zijn dat je opgenomen wordt in het ziekenhuis. Via urineonderzoek wordt bepaald in welke mate je uitgedroogd bent waarna je een infuus kunt krijgen en, of medicatie tegen misselijkheid. Verder worden jij en je baby in het ziekenhuis goed in de gaten gehouden om te kijken of de baby voldoende groeit en of jouw organen goed blijven functioneren.
Vragen over misselijkheid of HG tijdens de zwangerschap
Of je nu een beetje misselijk bent of last hebt van extreme misselijkheid, je kunt altijd bij ons terecht. Vraag het ons als je je zorgen maakt of vragen hebt, de verloskundigen in Amsterdam-Zuid staan voor je klaar!