Hoe werkt een zwangerschapstest?

Je verloskundige uit Amsterdam-Zuid vertelt er alles over

Denk je dat je zwanger bent? Dan doe je natuurlijk een zwangerschapstest. Hoe dat werkt en waar je op moet letten, dat vertellen we je in dit blog. En heb je een positieve test? Dan maak je meteen een afspraak bij een verloskundige zodat je direct onder goede controle staat en daar al jouw vragen over je zwangerschap kunt stellen.

Hoeveel dagen na eisprong testen?

Een zwangerschapstest is zoals je vast wel weet, een urinetest. Het meet of het zwangerschapshormoon hCG, humaan choriongonadotrofine, voorkomt in jouw urine. Een gewone zwangerschapstest kan dit meten vanaf de dag dat je jouw menstruatie verwacht. Gemiddeld genomen is dit zo’n 28 dagen na de start van je vorige menstruatie, ofwel 14 dagen na de eisprong.

Testen bij een onregelmatige cyclus

Is jouw cyclus onregelmatig? Dan gelden die 28 dagen als een gemiddelde niet voor jou. Kijk dan naar de langste cyclus van het afgelopen half jaar en tel daar één dag bij op. Dat is de dag waarop jij een zwangerschapstest kunt doen.

hCG, het zwangerschapshormoon

Het hormoon dat gemeten wordt, het hCG-hormoon, wordt door jouw lichaam aangemaakt zodra de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt. Die innesteling gebeurt zo’n beetje halverwege jouw cyclus maar de hoeveelheid hCG-hormonen die dan in jouw lichaam aanwezig zijn, zijn nog te weinig om opgemerkt te worden door een reguliere zwangerschapstest. Vandaar dat het algemene advies is om te wachten tot de dag waarop je verwacht ongesteld te zullen zijn. Op dat moment zou er genoeg hCG in je urine moeten zijn om een meting te doen.

Vroege zwangerschapstesten

Zoals we al eens eerder hebben geschreven, bestaan er ook vroege zwangerschapstesten. Die kun je al eerder doen, namelijk zo’n 6 tot 4 dagen voordat je jouw menstruatie verwacht. Het verschil tussen deze early tests en de gewone zwangerschapstest, is dat de early zwangerschapstest ultrasensitief is. Die kunnen al veel kleinere hoeveelheden hCG-hormoon in jouw urine waarnemen. Wanneer precies je de vroege zwangerschapstest kunt uitvoeren, kan wel per merk verschillen. Check daarvoor dus altijd de verpakking. En weet ook dat de uitslag nu nog negatief kan zijn, terwijl je wel zwanger bent. Is de test positief, dan is dat wel zeer betrouwbaar. Weet dus dat ook al zijn deze testen betrouwbaar, een negatieve uitslag dus niet per definitie juist is.

Wel of geen vroege zwangerschapstest?

Een vroege zwangerschapstest lijkt ideaal, maar dat is het niet voor iedereen. De meeste miskramen vinden namelijk heel vroeg in de zwangerschap plaats, nog voor 4 weken. Heb je niet zo’n vroege test gedaan, dan zul je dat als een normale menstruatie beschouwen. Niet iedereen vindt het prettig om daar bewust van te zijn.

Ochtendurine

Of je nu een vroege test doet of een gewone zwangerschapstest, het is het beste om te testen met ochtendurine. Daarin zit de hoogste concentratie hCG-hormoon. Wil je dus zo zeker mogelijk zijn? Test dan in de ochtend.

Zo voer je de zwangerschapstest uit

Het testen zelf is heel eenvoudig. Ga in de ochtend naar de toilet, plas kort over het staafje van de zwangerschapstest en leg die plat neer. Wacht even, hoe lang dat duurt staat op de verpakking, en de uitslag verschijnt in het venstertje van de test.

Wat als je twijfelt aan de uitslag van de zwangerschapstest?

Twijfel je of de uitslag van de zwangerschapstest wel klopt? Wacht dan een paar dagen en voer het nog een keer uit. Of maak een afspraak bij onze verloskundigenpraktijk. Wij kunnen je altijd verder helpen en advies geven.

Ben je zwanger? Of heb je vragen over een test? Kom naar onze verloskundigenpraktijk!

Zodra je een positieve zwangerschapstest hebt, kun je direct een afspraak maken bij onze verloskundigenpraktijk voor jouw eerste consult. En ben je (nog) niet zwanger maar heb je wel vragen? Of wil je vast eens kennismaken? Ook dan ben je meer dan welkom. Zien we je snel? Je vindt ons in Amsterdam-Zuid aan de Churchilllaan en de Willemsparkweg.