Hypnobirthing

Een zwangerschapscursus voor een ontspannen bevalling

Wil jij je goed voorbereiden op jouw bevalling? Zelf ‘in control’ kunnen blijven en op een natuurlijke manier je bevalling doormaken? Dan is een zwangerschapscursus Hypnobirthing misschien wel iets voor jou. Daarin leer je verschillende technieken om zo ontspannen mogelijk door de bevalling te gaan. Iets dat wel zo fijn is voor jou en je baby! Wij geloven in de kracht van jouw lichaam om zelf te kunnen bevallen, en hypnobirthing is een goede methode om dat mogelijk te maken!

Wat is hypnobirthing?

Hypnobirthing is een ontspanningstechniek waarbij je door middel van ademhaling en visualisatie meer controle krijgt over je lichaam en gedachten. Hierdoor ontstaat er meer endorfine, een lichaamseigen pijnstillingshormoon en ervaar je minder angst en pijn tijdens de bevalling. Je helpt hiermee eigenlijk je lichaam in plaats van dat je door spanning je, misschien onbewust, verzet en je lichaam daarmee tegenwerkt. Zo creëer je de optimale omstandigheden om een vlotte, soepele bevalling mogelijk te maken.

Je lichaam vertrouwen

Veel vrouwen zien op tegen de bevalling. Door verhalen van vriendinnen, moeder of wat ze in de media lezen of zien. Als gevolg daarvan is er al veel stress voordat de eerste weeën zich aandienen. En is het moment eenmaal daar dan kan die stress en angst een vlotte bevalling flink in de weg zitten. Terwijl dat niet nodig is als je op jouw lichaam durft te vertrouwen.

Tools voor trance

Natuurlijk is het wel heel makkelijk gezegd: vertrouw op je lichaam. En juist daarom is hypnobirthing zo’n handig hulpmiddel. Daarmee krijg je de tools in handen waarmee je het vertrouwen in je lichaam krijgt. Je ontdekt wat je zelf kunt doen om te ontspannen en in een soort van trance te komen.

Geen hocuspocus, maar focus

Juist doordat je in die trance raakt, ontspan je. En daardoor komen endorfines vrij. Endorfines zijn lichaamseigen stoffen die pijnstillend werken. Hierdoor ervaar je de bevalling anders en meer ontspannen. Die zogenoemde trance is overigens geen hocuspocus-verhaal. Je herkent het misschien wel van dat je heel ingespannen met iets bezig bent en helemaal niet doorhebt wat er om je heen gebeurt. Je schakelt onbewust alle andere gedachten en waarnemingen uit waardoor je in een diepere staat van ontspanning en focus komt. Dit gebeurt meestal onbewust en ongepland, maar met hypnobirthing leer je hoe je bewust in deze staat van ontspanning komt.

Ontspannings- en ademhalingstechnieken

Tijdens de zwangerschapscursus leer je in meerdere sessies over de bevalling, wat angst en pijn kan veroorzaken en hoe je dat voorkomt. Daarvoor leer je verschillende ontspannings- en ademhalingstechnieken. Door deze technieken leer je hoe je met weeën omgaat in plaats van dat je je ertegen verzet. Iets wat als gevolg van spanning of pijn onbewust kan gebeuren maar wat de bevalling flink in de weg kan zitten.

Oefenen

Hypnobirthing klinkt heel erg goed, en dat is het ook, maar het gaat niet vanzelf. Bij deze zwangerschapscursus moet je zelf flink aan de slag. Niet alleen tijdens de lessen, maar ook thuis. Je zult goed moeten oefenen om de ademhalingstechnieken en de ontspanningsoefeningen onder de knie te krijgen.

Voordelen

De voordelen van hypnobirthing zijn onder andere dat jij kalm kunt blijven tijdens de bevalling. Hierdoor ontstaat er een situatie waarin de bevalling vlotter kan verlopen en er minder vaak medische ingrepen nodig zijn. Je partner weet wat hij of zij moet doen omdat ook dat in de cursus aan bod komt. En, niet onbelangrijk, als de geboorte rustig verloopt, heeft je baby ook een fijne start. Vaak zijn ze ook al heel alert direct na de geboorte wat weer helpt bij het op gang brengen van de borstvoeding.

Medisch ingrijpen of in het ziekenhuis bevallen

Natuurlijk is ook hypnobirthing niet de oplossing voor elke bevalling. Het kan alsnog zijn dat jouw situatie om een ingreep vraagt. Als het medisch noodzakelijk is, dan zullen wij ingrijpen. Bijvoorbeeld door je naar het ziekenhuis te begeleiden. Maar ook in zo’n hectische situatie is het prettig als jij jezelf kunt kalmeren via ademhaling en door ontspanningsoefeningen. En moet je, of wil je, sowieso in het ziekenhuis bevallen? Ook daar kun je de technieken van hypnobirthing toepassen. De methode komt uit de Verenigde Staten, een plek waar ziekenhuisbevallingen al de standaard zijn.

Meer weten? Vraag het je verloskundige!

Sommige verzekeraars vergoeden een deel van deze cursus uit de aanvullende verzekering. Check altijd bij jouw verzekeraar of de zwangerschapscursus die jij op het oog hebt, hiervoor in aanmerking komt. En wil je meer weten over zwangerschapscursussen of hypnobirthing? Kijk dan hier op de site voor workshops van onze partners. Of vraag het ons, we staan zoals altijd voor je klaar!