Kraamtranen

Even geen roze wolk maar de babyblues

Ben je nog maar pas moeder en zitten de tranen hoog, voelt alles te veel en gaat het anders dan verwacht? Geen zorgen, dat zijn de bekende, of beruchte, kraamtranen. Ook wel de babyblues genoemd. Het is heel normaal en zo’n 50 tot 70% van alle jonge moeders heeft er op enig moment wel last van. Gelukkig gaat het ook weer over (en vrij snel meestal). Wat het is en wat je ertegen kunt doen, dat vertellen wij je hier. En wil je ons er iets over vragen? Dan mag dat natuurlijk, ook al ben je nu net bevallen!

Huilen om van alles, of om niets

Die roze wolk waar je misschien vooraf over gedroomd had, valt even tegen en is niet zo roze en zoet als verwacht. Voel je daar niet schuldig over, het hoort erbij. Die kraamtranen hebben de meeste jonge moeders. Ergens tussen de 3 tot 5 dagen na de bevalling ben je ineens heel emotioneel. Je huilt om van alles, of om niets. Of je bent zomaar ineens boos, of down. Ook dat kan. Plotselinge stemmingswisselingen en huilbuien horen erbij. Het komt doordat je hormonen totaal van slag zijn, je lijf is nog aan het herstellen van alles, je bent ongetwijfeld heel erg moe en je hebt een baby waar je voor moet zorgen maar die je ook nog moet leren kennen. Kortom, alles is ineens anders en dat wordt gewoon even te veel.

Een paar uur of een week of twee

Niet iedereen heeft last van kraamtranen, maar heb jij dat wel dan is dat dus heel normaal en helemaal niet erg. Het gaat namelijk ook weer vanzelf over. Bij sommigen kan het na een paar uur al voorbij zijn, bij anderen duurt het een paar dagen tot hooguit een week of twee. Weet dus dat je je na een paar dagen weer een stuk beter voelt, nog wel moe maar minder ‘wiebelig’ en minder emotioneel.

Zo kom je weer van de kraamtranen af

Heb je last van die beruchte babyblues? Laat het dan gewoon gebeuren en laat je ook lekker verwennen. Dat heb je verdiend! Blijf nog even lekker in bed, neem dat extra kopje thee aan en laat je verzorgen. Door uit te rusten en als je wilt, te praten over je gevoelens, kom je door deze periode van kraamtranen heen.

Angstig

Ben je niet alleen down maar ook angstig? Ook dat kan erbij horen. Ineens voel je die verantwoordelijkheid om voor een klein kindje te zorgen. En dat kan je aanvliegen. Of je voelt je schuldig omdat jouw baby blijft huilen, de borstvoeding niet lukt of je gewoon geen idee hebt van wat je moet doen. Doordat je fysiek een pittige tijd achter de rug hebt en je hormonen nu heel snel weer veranderen, vallen alle veranderingen je veel zwaarder. Dat je hier angstig van kan worden, is niet zo gek. Maar ook hier geldt dat het goed is om erover te praten. Bespreek het met je partner, je verloskundige, vrienden, je moeder of met vrouwen die ook net bevallen zijn en dit waarschijnlijk ook hebben meegemaakt. Je zult zien dat je niet alleen bent met jouw onzekerheden en angsten en dat anderen je goede tips kunnen geven. Of je even de baby uit handen kunnen nemen zodat jij kunt uitrusten.

Babyblues of een postnatale depressie?

Soms duren de kraamtranen langer. Dan is er geen sprake van babyblues maar kan het een postpartum depressie zijn. Zo’n postnatale depressie begint vaak net als de kraamtranen, maar het gaat dan niet vanzelf over en de klachten worden dan ernstiger. Weet in ieder geval dat de kraamtranen bij de meesten wel gewoon overgaan. Heb je hier dus last van, dan is dat geen reden om aan te nemen dat je in een postnatale depressie bent beland. Maar is er na twee weken nog niets veranderd, voel je je steeds ellendiger en heb je het gevoel dat er meer aan de hand is dan ‘gewoon wat kraamtranen’? Luister dan naar dat gevoel en ga naar je huisarts of je verloskundige. Wij helpen je verder en kunnen je ook doorverwijzen.

Blijf er niet mee rondlopen

Waarom bij de een de kraamtranen gewoon overgaan en een ander een depressie kan ontwikkelen, is niet duidelijk. Meestal is een combinatie van factoren de oorzaak. Maar merk je dat je het steeds moeilijker wordt om voor je baby te zorgen of krijg je zelfs gedachten om jezelf of je baby wat aan te doen? Blijf daar dan niet mee rondlopen. Neem contact met ons op of met je huisarts. Wij zijn er voor je en helpen je verder.

Je verloskundige is er voor je, ook nu na de bevalling

Ook als je net bevallen bent, ben je nog welkom bij je verloskundige. Wist je namelijk dat wij sowieso nog verantwoordelijk voor je zijn tot en met de achtste dag na de bevalling? Heb je dus vragen of zorgen in die kraamweek? Dan ben je altijd welkom. En ook daarna mag je ons bellen. Onze mentale zorg gaat namelijk gewoon door. Heb je dus vragen of zorgen over het moederschap, weer gaan werken, coaching of iets anders? Bel ons dan en maak een afspraak. Want ook nu zijn wij er voor je.