Minder stress tijdens de zwangerschap; minder vroeggeboortes?

Je leefstijl tijdens de zwangerschap heeft nog meer invloed dan gedacht

Dat gezond leven tijdens de zwangerschap belangrijk is, is niks nieuws. En dat is meer dan verse groentes en regelmatig bewegen. Ook rust en ontspanning hoort daarbij. Een gezonde leefstijl dus. In het afgelopen coronajaar bleek nog veel meer hoe belangrijk dat is: het aantal vroeggeboortes nam af vanaf de eerste maatregelen*. Minder stress tijdens de zwangerschap, minder vroeggeboortes dus? Wij denken van wel!

“Significante afname vroeggeboortes”

Verschillende media schreven erover na een bericht van het Erasmus MC** die uit een analyse in samenwerking met het RIVM concludeerde dat er sinds 9 maart ’20 significant minder baby’s te vroeg geboren worden. Hiervoor is data vergeleken van ruim 1,5 miljoen baby’s geboren tussen oktober ’10 en juli ’20. Het totale aantal vroeggeboortes nam na 9 maart af met 15 tot 23 procent.

Handen stuk wassen

De precieze reden is nog niet bekend. Er zijn wel veel theorieën zoals betere hygiëne (geen handen schudden en je handen stuk wassen bijvoorbeeld). Maar ook de afname van stress tijdens de zwangerschap, kan een positieve invloed hebben.

Onze ervaring

Zelf zien we ook in onze praktijk dat vrouwen die echt heel druk zijn en veel stress ervaren, vaker wat eerder bevallen. Dit is natuurlijk niet wetenschappelijk bewezen of statistisch onderzocht, maar dat de afname van stress ook bijgedragen kan hebben aan de afname van vroeggeboortes, zou ons niet verbazen.

Op tijd naar bed

Overigens was die eerste lockdown natuurlijk niet helemaal stressvrij. Er was het nodige gedoe van thuiswerken, werkkamers of keukentafels delen met partners en kinderen en dan ook nog het thuisonderwijs begeleiden. Maar toch ervaarden velen meer rust dan bij een gewone werkdag. Niet meer steeds het woon-werkverkeer en dan ’s avonds of in het weekend alle sociale verplichtingen, maar tijd voor jezelf, een ommetje maken en op tijd naar bed. Veel anders was er vaak toch niet te doen. En zoals bleek, was dat zo slecht nog niet.

Even geen FOMO

Moet je dan als alles weer normaal wordt, als een kluizenaar leven als je eenmaal zwanger bent? Nee natuurlijk. Maar een gezonde leefstijl met meer echte ontspanning, minder druk en minder verplichtingen is dus niet het zoveelste advies. Het heeft echt invloed op jou, je zwangerschap en je ongeboren kind. Even geen FOMO dus, maar kies gewoon eens wat vaker voor jezelf. Daarmee creëer je een gezonde balans waar jij en je baby je vast een stuk beter bij voelen.

Hoe zorg jij voor minder stress tijdens je zwangerschap?

Als je verloskundige helpen we je ook bij jouw leefstijl. Met persoonlijke adviezen die bij jou passen en met leuke en handige workshops en cursussen voor zowel tijdens de zwangerschap als de bevalling en je leven daarna. Wil je ook graag advies voor minder stress tijdens jouw zwangerschap? Laten we dan snel persoonlijk kennismaken!