Positief zwanger met Positieve Gezondheid

Wat helpt jou je goed te voelen?

Je bent zwanger, heel erg moe en op je werk is het druk. Is het beste advies dan om minder te werken of je ziek te melden? Of vlieg je thuis tegen de muren op van die rust en knap jij juist op van een kop thee drinken en bijpraten met een vriendin? Met ‘Positieve Gezondheid’ kijken we naar wat jou helpt je beter te voelen. Hierbij staan de mensen en hun veerkracht centraal. Een aanpak die ook heel goed past bij zwangeren en die we dus in onze praktijk steeds meer toepassen.

Brede kijk op gezondheid

Positieve Gezondheid biedt een bredere kijk op gezondheid. Hierbij gaat niet alle aandacht naar de klacht maar, als het kan, naar wat jij belangrijk vindt en wat betekenis geeft in jouw leven. Gezondheid is hierbij niet meer de afwezigheid van ziekte, maar het kunnen omgaan met of aanpakken van een situatie op een manier die jou goed doet. Dus niet gedwongen rust als jij je daar nog beroerder door voelt, maar even ontspannen door met een vriendin bij te praten of te wandelen als dat beter bij jou past.

Zelf de regie, mits verantwoord

Deze dynamische benadering geeft jou meer regie over jouw gezondheid maar natuurlijk nooit ten koste van jouzelf of jouw baby. Als je bloeddruk bijvoorbeeld te hoog is, dan laten wij je niet rustig lekker kopjes thee drinken of rondjes wandelen. Zo’n diagnose kent te veel risico’s en daar zullen we dus ingrijpen omdat die conditie dat vereist. Maar waar het wel kan, kijken we met jou naar wat jij kunt doen om jezelf weer beter te voelen.

Spinnenweb

Ontdekken wat een aanpak is die bij jou past, begint met het invullen van een vragenlijst. Daarna brengt een spinnenweb, een diagram met 6 pijlers, duidelijk in beeld hoe jij je voelt en hoe het nu gaat. Maar ook wat je belangrijk vindt en wat je zou kunnen aanpakken. Het kan inzicht geven in de oorzaak van een klacht. Misschien ben je niet zo moe door al die drukte op je werk, maar door het gevoel dat je daardoor geen tijd voor vrienden hebt, of voor je gezin.

Positieve gezondheid

Mentaal gezond voor een fysiek gezonde zwangerschap

De vragenlijst Positieve Gezondheid vul je in via een app of met een formulier op onze praktijk. De uitslag bespreken we met je om zo samen tot ideeën voor een aanpak te komen. Natuurlijk houden we een vinger aan de pols, als jouw verloskundige zijn we verantwoordelijk voor jouw gezondheid en die van je baby. Maar we geloven heel sterk in jouw veerkracht. Door zelf de regie over je gezondheid te nemen waar dat kan, en keuzes te maken waar jij je goed bij voelt, voorkomen we onnodige medicalisering en blijf jij mentaal gezonder. En dat is weer heel belangrijk voor een fysiek gezonde zwangerschap.

Toegepaste, persoonlijke zorg

Als verloskundigen blijven we natuurlijk de persoonlijke zorg geven die we altijd al gaven. Maar zolang het medisch verantwoord is, wordt het nu nog meer toegepast op dat wat bij jou past. Geen standaardoplossingen bij dezelfde klacht, maar keuzes die passen bij jouw leven en jouw persoonlijkheid.

Meer weten? Vraag het ons!

Wil je meer weten over deze brede kijk op gezondheid? Of ben je benieuwd naar die vragenlijst om dat spinnenweb voor jouzelf eens te kunnen maken? Vraag het ons bij jouw volgende afspraak op de praktijk!