Serie Dag & nacht: verloskunde op t.v.

Vanuit Amsterdam-Zuid keken wij ook mee

Het zal je vast niet ontgaan zijn, de nieuwe Nederlandse t.v.-serie Dag & nacht. Een medische dramaserie over een afdeling verloskunde in een ziekenhuis. Natuurlijk keken wij ook en ook al hebben wij vooral thuisbevallingen, we komen natuurlijk ook voor bevallingen in het ziekenhuis. En ja, sommige situaties herkennen we zeker!

Kraamafdeling van het OLVG in Amsterdam

Even wat achtergrond: de serie is geschreven door Kim van Kooten die ook een hoofdrol speelt, verloskundige Ella. Om het verhaal zo goed mogelijk neer te zetten, heeft ze meegelopen op de kraamafdeling van het OLVG hier in Amsterdam. Ook kreeg ze advies van medisch specialisten en verloskundigen én werd er gewerkt met echte pasgeboren baby’s en echte placenta’s.

Huidsmeer van poedersuiker en kleurstof

De bevallingen in de serie waren niet echt, maar de baby’s wel. Baby’s van maximaal 10 dagen oud zodat ze nog voor ‘pasgeboren’ konden doorgaan, werden ingesmeerd met een mengsel van poedersuiker en kleurstof om huidsmeer na te bootsen. Vervolgens werd de bevalling gefilmd waarbij de cast heel voorzichtig en met uiterste concentratie met de echte baby de bevalling speelde. Die baby’s leken het allemaal wel prima te vinden. Ze waren heel rustig en sommigen likten het poedersuiker-huidsmeer van hun polsjes af tijdens het filmen.

Oefenen met poppen

Voordat een scene werd gefilmd, werd er geoefend met poppen. Maar zodra de camera’s echt gingen draaien, kwamen de echte baby’s. Per aflevering waren er 5 baby’s en in totaal zijn er zo’n 20 echte baby’s te zien in alle afleveringen van deze serie. Tijdens de opnames was er voor elke ouder een privékamer. Aan ouders die hun jonge baby op t.v. wilden terugzien, was geen gebrek. Velen vonden het een geweldig idee om op deze manier professionele beelden te krijgen van hun kindje.

Nepbaby’s, nepbuiken en een nepziekenhuis

Behalve de oefenpoppen waren er ook 2 siliconenbaby’s; een jongetje en een meisje. Deze nepbaby’s werden bij sommige scenes gebruikt, zoals die waarin een stilgeboorte was. Het maken van zo’n siliconenbaby is niet zomaar gedaan; het duurt 3 tot 4 weken om zo’n pop te maken! Er was meer ‘nep’ aan de serie. Zoals natuurlijk de vele zwangerschapsbuiken. Ook die waren van siliconen gemaakt en in de juiste kleur zodat ze echt pasten bij de actrice die ze moest dragen. En het ziekenhuis zelf was ook niet echt: de set bestond uit een nagebouwd ziekenhuis in een grote box. Er kwam geen greintje daglicht binnen, al het daglicht dat je in de serie ziet, wordt door lampen gecreëerd.

Indrukwekkend echt en echt herkenbaar

Dat niet alles echt was, is logisch. Maar het is heel knap om te zien hoeveel wel echt is. De immense werkdruk die in de zorg voorkomt, is bijvoorbeeld duidelijk voelbaar tijdens deze serie. Kim van Kooten vertelt in een radio-interview dat ze die werkdruk tijdens haar stage bij het OLVG ook goed merkte: “Ik had geen tijd om te plassen of te eten.” Door de begeleiding van medische adviseurs tijdens de draaidagen, de verloskundigen die feedback gaven op de scripts en die de acteurs begeleidden voorafgaand aan het draaien, is het een goede serie geworden waarin wij ook het een en ander herkennen. Zoals de sfeer en manier van werken in het ziekenhuis en zeker ook de gesprekken in de koffiekamer! Maar, het is ook goed te beseffen dat dit een dramaserie is. Er komen ook heel zeldzame situaties in voor die sommige verloskundigen in hun hele carrière niet meemaken. Maak je je snel ongerust? Sla deze t.v.-serie dan over. Maar als je van ziekenhuisdramaseries houdt en het goed kan relativeren, dan is het zeker leuk om te kijken. De serie Dag & nacht wordt uitgezonden op NPO1 en is terug te kijken op NPO Plus.

Voorlichtingsavond Bevalling door Verloskundigen Amsterdam Zuid

Wil jij weten hoe het zal gaan als je tijdens jouw thuisbevalling ineens naar het ziekenhuis moet? Of als je sowieso ervoor kiest om in een ziekenhuis te bevallen? Volg dan onze ‘Voorlichtingsavond Bevalling’ (in het Nederlands en in het Engels). Dit is een voorlichtingsfilm van ons waarna je via Zoom een informatieavond bijwoont. Deze avond vindt elke paar weken plaats en is voor cliënten van de Verloskundigen Amsterdam Zuid. Je krijgt zo heel veel informatie en kan ons al jouw vragen stellen. Inschrijven voor deze voorlichtingsfilm en -avond kan online en vanaf de 30e week van je zwangerschap. En wil je eerder al iets vragen over de bevalling, thuis of in het ziekenhuis? Dan kan dat natuurlijk ook altijd tijdens een van de consults op onze praktijk.

Bronvermelding: AVROTROS