Het vaginale stoombad na de bevalling
Zin en onzin over de yoni steam
Het vaginale stoombad, ook wel bekend als de yoni steam, wordt door sommigen aangeraden als een heilzame en reinigende behandeling na de bevalling. Is dat ook zo? En wat is zo’n vaginaal stoombad dan precies? Wij zochten het voor je uit en zetten hier de zin en onzin van zo’n v-steam voor je op een rij.
Wat is yoni steam?
Het woord ‘yoni’ is Sanskriet voor vagina maar kan ook ‘bron’ of ‘oorsprong’ betekenen. De yoni steam is dus een ander woord voor een vaginaal stoombad. Het komt oorspronkelijk uit de Chinese geneeskunde en is ook bekend in onder andere Suriname, Marokko en Turkije. Soms wordt het gebruikt tegen menstruatiepijn en elke cultuur gebruikt weer een andere kruidenmix. Maar de bedoeling is hetzelfde: met stoom en kruiden de vagina reinigen.
Hoe werkt een vaginaal stoombad?
Bij een vaginaal stoombad stoom je je vagina boven warm water. In dat warme water zitten allerlei kruiden. Dat kan van alles zijn zoals kamille, lavendel, duizendblad en calendula. Er wordt gezegd dat de warmte van de stoom helpt om je vagina op een natuurlijke manier te reinigen en te ondersteunen. Na een bevalling voelt het verfrissend en kan het helend zijn.
Let op: nooit boven kokend water!
Voor een yoni steam wordt een pan met 1 tot 1,5 liter gekookt water gebruikt waarin de kruidenmix gaat. Het water moet natuurlijk wel flink zijn afgekoeld om brandwonden te voorkomen! Over die pan gaat een schone handdoek waarna je erboven gaat zitten. Dit doe je tot het moment dat er geen stoom meer vanaf komt of totdat jij het niet meer prettig vindt.
Wanneer kan de yoni steam wel of niet?
Zo’n stoombad kan al in de eerste weken na de bevalling. Belangrijk is wel dat eventuele hechtingen zijn opgelost en dat je niet meer erg vloeit. Ook wordt dit afgeraden bij een lage bloeddruk of als je misselijk bent omdat dit stoombad wat bloedverlies kan veroorzaken.
Niet wetenschappelijk bewezen, ook geen bezwaar
Of een vaginaal stoombad echt helpt en echt reinigt, daar zijn de meningen over verdeeld. Het is in ieder geval niet wetenschappelijk bewezen. De KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) moedigt het niet aan, maar is er ook niet op tegen.
Even me-time
Wat zo’n stoombad in ieder geval wel is, is een moment voor jezelf. En dat is in die eerste weken na de bevalling vaak al een luxe op zich. Maak je er echt een verwenmoment van en laat je even iemand anders op jouw baby letten, dan zul je je hierna weer een stuk lekkerder voelen. Dat kan ook komen doordat de yoni steam vaak een emotioneel effect heeft waardoor bij sommige vrouwen juist dan de tranen komen. Het is in elk geval een echt ‘me-time’ moment wat zo kort na de bevalling niet vaak voorkomt.
Ritueel na de bevalling
Hoe mooi de geboorte van je baby ook is, de bevalling is ingrijpend. Zeker ook down-under. Sommige vrouwen hebben moeite met die ervaring en willen na verloop van tijd weer het gevoel hebben dat hun lichaam van hen is. Een yoni steam als ritueel na de bevalling kan daarbij helpen.
Postpartumbehandeling, zonder keurmerk
Het vaginale stoombad wordt ook als een postpartumbehandeling gezien, maar die hebben nog geen officieel keurmerk. Wil je een vaginaal stoombad na jouw bevalling? Kijk dan goed bij de aanbieder wat voor opleiding ze hiervoor hebben gedaan en check de reviews. Of vraag het na bij jouw vriendinnen. Er zijn steeds meer vrouwen die na de bevalling een vaginaal stoombad hebben gedaan, dus grote kans dat iemand jou kan vertellen waar je wel of waar je beter niet naar toe kunt gaan.
Verloskundigen Amsterdam Zuid, zullen we eens kennismaken?
Onze praktijk is gevestigd op twee locaties in Amsterdam-Zuid. Wil je eens kennismaken met onze verloskundigen? Neem dan contact op en we plannen snel een kennismaking!