Voeding tijdens de zwangerschap

Wat mag je nu wel en niet eten volgens het nieuwe advies van het Voedingscentrum?

Als er ergens veel over gezegd en geschreven is, dan is het over wat de beste of juiste voeding tijdens de zwangerschap is. Maar door de jaren heen veranderden die adviezen nogal eens. Onduidelijk dus, tot nu. De Gezondheidsraad heeft na uitvoerig onderzoek alles opnieuw op een rij gezet en daarmee een nieuwe, duidelijke leidraad geformuleerd voor iedereen die zwangeren adviseert. Zoals wij. En we praten jullie hier vast bij.

Langdurig onderzoek

De basis voor het nieuwe advies omtrent voeding tijdens de zwangerschap is een langdurig onderzoek naar al het bestaande wetenschappelijke research naar voeding voor vrouwen. Behalve voedingsdeskundigen zijn ook gynaecologen, toxicologen en huisartsen bij dit onderzoek betrokken. Dit advies is terug te lezen op de site van het Voedingscentrum.

Concreet en praktisch

Het nieuwe advies voor zwangeren lijkt op hoofdlijnen niet heel nieuw. Wij adviseerden dit ook al steeds aan iedereen die in onze praktijk komt. Maar het is nu ook door het Voedingscentrum eenduidig, duidelijk en concreet vertaald naar de praktijk.

Dagelijks en wekelijks voedingsadvies voor zwangeren

In het kort komt het voedingsadvies voor zwangeren erop neer dat je gevarieerd en gezond moet eten volgens de bekende Schijf van Vijf. Hiermee krijg je al het meeste binnen van wat je nodig hebt. Dagelijks zou je het volgende moeten eten:

 • Groente – 250 gram
 • Fruit – 2 porties
 • Bruin of volkoren brood – 4 tot 7 stuks
 • Volkoren graanproducten of aardappelen – 4 – 5 stuks of opscheplepels
 • Ongezouten noten – 25 gram
 • Zuivel – 3 tot 4 porties
 • Kaas – 40 gram
 • Vetten – 40 gram
 • Vocht – 1,5 tot 2 liter

Wekelijks wordt geadviseerd om ook het volgende te eten:

 • 2x vis (vet en mager)
 • 2 tot 3 eieren
 • 2 tot 3 opscheplepels peulvruchten
 • Maximaal 500 gram vlees
Advies zwangeren

Supplementen en vitamines

Heel belangrijk is het gebruik van de supplementen foliumzuur en Vitamine D. Eerder schreven we al over het belang van bioactief foliumzuur. We raden aan om hiermee al een paar weken voordat je zwanger wordt, te starten. Praktisch betekent dat dus dat zodra je besluit dat je graag zwanger wil worden, je begint met foliumzuur. Vitamine D wordt tijdens de gehele zwangerschap geadviseerd.

Welke voeding kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap?

Wat je niet eet tijdens de zwangerschap is minstens zo belangrijk als wat je wel moet eten en slikken. Juist dan is sommige voeding te riskant voor jou en, of je baby. Een overzicht hiervan staat ook al op onze site, maar in het kort komt het neer op: geen alcohol, nicotine of drugs en een beperkte inname van cafeïne en dropjes. Lever en leverproducten, zachte kazen van ongepasteuriseerde rauwe melk, rauw vlees, vacuümverpakte vis kun je sowieso deze negen maanden beter laten staan. En met verse producten en rauwkost is het belangrijk dat je goed oplet hoe vers het nog is; bewaar het niet of niet te lang omdat dat risico op listeria geeft.

Handig: de app ZwangerHap!

Twijfel je of je iets wel of niet kunt eten? Dan is er de handige, gratis app ZwangerHap. Een app van het Voedingscentrum waarop je snel kunt opzoeken of je iets mag eten. Weet alleen wel dat de informatie op deze app heel strikt is. Zoals met vis; in de app staat dat je geen rauwe zalm mag eten maar wij vinden dat als het dagvers bij de visboer is, dagvangst of gerookte vis die niet vacuüm verpakt is geweest, dit gewoon kan. Een handige app dus, maar combineer het wel met onze adviezen 😉. Deze app is er voor iOS en Android en kan gedownload worden in de Play Store en App Store. Linkjes naar deze site vind je hier bij het Voedingscentrum.

Altijd advies en antwoorden op onze praktijk in Amsterdam

Vanaf de eerste afspraak op onze praktijk bespreken we deze voedingsadviezen met je en zullen al je vragen hierover beantwoorden. Ook hebben we met enige regelmaat workshops over voeding tijdens de zwangerschap. Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Dan kun je dus ook met al je voedingsvragen op onze verloskundigenpraktijk in Amsterdam terecht!