Vruchtbaarheid man

Zo verhoog je je fertiliteit als jullie zwanger willen worden

Dat de vruchtbaarheid van de man ook essentieel is als jullie zwanger willen worden, mag duidelijk zijn. Want, it takes two to tango! En net als dat een gezonde leefstijl bij de vrouw helpt, kun je ook als man het nodige doen, of laten, om de kansen op een zwangerschap te vergroten.

Niet zwanger? Bij 30% ligt de oorzaak bij de man

Blijft een zwangerschap uit, dan ligt de oorzaak daarvoor in 30% van de gevallen bij de man, en bij één op de vijf stellen bij zowel man als vrouw. Vaak komt de mannelijke onvruchtbaarheid, of verminderde vruchtbaarheid, doordat er te weinig goed-beweeglijke spermacellen geproduceerd worden.

Miljoenen zaadcellen

Normaal gesproken produceert een man vanaf de puberteit dagelijks miljoenen zaadcellen. Die zaadcellen moeten dus voldoende aanwezig zijn, voldoende beweeglijk én van de juiste vorm. Gaat het op een van deze factoren mis, dan heeft dat al invloed op de mate van vruchtbaarheid. Maar ook andere oorzaken kunnen zo’n invloed hebben; van antistoffen tegen zaadcellen in de zaadlozing tot verstopte zaadleiders en veel meer.

Oorzaken voor afnemende kwaliteit zaad

De kwaliteit van het zaad kan ook afnemen door bepaalde ongezonde leefstijlgewoontes of externe omstandigheden zoals:

  • Te hoge temperatuur in de zaadballen door bijvoorbeeld saunabezoek, strak ondergoed of te hete baden
  • Roken, alcoholgebruik, overgewicht
  • Medicatie
  • Koorts of ziekte, dit kan overigens van tijdelijke invloed zijn
  • Stress
  • Veelvuldig contact met chemische of radioactieve stoffen, bestrijdingsmiddelen, röntgen of lood
Vruchtbaarheid man verhogen

Zo beperk je als man de risico’s op verminderde vruchtbaarheid

Natuurlijk kun je niet elk fysiek probleem aanpakken met een gezonde leefstijl. Maar een deel van de risico’s op verminderde vruchtbaarheid kun je als man daarmee wel beperken. Door flinke warmte te vermijden bijvoorbeeld. Dit kan al door geen elektrische deken in bed te nemen, niet te strak ondergoed te dragen en lange, hete baden of langdurig saunabezoek te voorkomen. Ook minder tot geen alcohol, niet roken en minder stress zorgt voor een gezonder leven en is gunstig voor de kwaliteit van het zaad.

Te vaak? Ook niet goed voor het sperma

Willen jullie zwanger worden en lukt dat niet meteen? Dan is er nog geen reden tot paniek. Het is sowieso niet vreemd als een zwangerschap een jaar op zich laat wachten. De kans dat je zwanger wordt in de dagen rond de ovulatie is namelijk maar zo’n 20%. Vrij je dan elke dag, dan verhoog je de kans overigens niet. Elke dag seks is niet goed voor de kwaliteit van het sperma. Doe het liever om de paar dagen, dan weet je zeker dat het zaad een betere kwaliteit heeft.

Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl is om heel veel redenen aan te raden. Maar bij stellen bij wie het niet lukt om zwanger te worden, is dit dus zeker verstandig. Voor beide partners. Gelijktijdig kan een onderzoek naar het vruchtbaarheidsprobleem gestart worden waarbij een mogelijke oorzaak gezocht wordt. Afhankelijk van die uitkomst, zal een arts een eventuele behandeling adviseren. Dat en die gezondere keuzes kunnen prima samen.

Vragen over zwanger worden? Vraag het de verloskundige!

De verloskundigen op onze praktijk zijn er niet alleen voor de zwangere vrouwen. Want wist je dat je ons ook al jullie vragen kunt stellen als jullie zwanger proberen te worden? We hebben daarvoor het spreekuur ‘Consult Kinderwens’. Lukt het jou en je partner niet om zwanger te worden? Neem dan gerust contact met ons op en we zien jullie binnenkort.