Wanneer kraamzorg regelen?

En welke kraamzorg is er in Amsterdam?

Na de bevalling begint je kraamweek. En in die eerste periode met jouw pasgeborene heb je recht op kraamzorg. Maar regel dit wel op tijd want ook in de kraamzorg zijn er te weinig mensen. Een overzicht van de kraamzorg in Amsterdam en daarbuiten staat op onze site. En in dit blog vertellen we je waar je op moet letten, hoe je een keuze maakt en wanneer je je aanmeldt voor de kraamzorg.

Typisch Hollands: kraamzorg voor jou en je baby

Kraamzorg is uniek in Nederland. In geen ander land is het zo geregeld dat je een professional krijgt die jou ondersteunt tijdens je kraamweek en je op weg helpt met praktische tips, adviezen en antwoord kan geven op vragen. Verder houdt de kraamzorg ook in de gaten of het goed gaat met jou en je baby en kan ze je advies geven of iemand inschakelen als je dat nodig hebt. Bij een thuisbevalling komt de kraamzorg al bij de bevalling om de verloskundige te ondersteunen en jou daarna te helpen met douchen en bij de eerste voeding. Beval je in het ziekenhuis, dan komt de kraamzorg naar jou toe zodra je naar huis mag. In beide gevallen bellen wij voor jou de kraamzorg, het is dus belangrijk dat je ons ook laat weten welke organisatie jij hebt ingeschakeld voor deze zorg.

Aanmelden voor kraamzorg in Amsterdam

Zodra jij weet dat je zwanger bent, is het goed om te weten welke kraamorganisaties en kraambureaus bij jou in de buurt zijn. Wij hebben daarom hier op onze site een handig overzicht gezet van de kraambureaus en -verzorgsters in de regio Amsterdam. Onze verloskundigen adviseren je vervolgens bij wie of bij welk bureau jij je het beste kunt aanmelden. Dit kan meestal online. Het regelen van de kraamzorg doe je het beste tussen de 12e en voor de 16e week van je zwangerschap.

Boete bij annuleren

Meld je je aan bij een kraambureau of een kraamverzorgster, dan ben je ook meteen ingeschreven. Niet alle ouders weten dit en schrijven zich bij een aantal in, in de hoop dat ze in ieder geval ergens kraamzorg kunnen krijgen. Maar hierdoor zijn er ook te veel annuleringen. Om die reden krijgen ouders die de kraamzorg annuleren een boete zoals bleek uit dit NOS-nieuwsbericht. Je kunt dat voorkomen door vooraf goed uit te zoeken welk kraambureau of welke zelfstandige kraamverzorgster jouw voorkeur heeft en je alleen daar aan te melden.

Zo kies je jouw kraamzorg

Je kiest zelf van wie of van welke organisatie je jouw kraamzorg wil ontvangen. Die keuze maak je door je vooraf goed te oriënteren:

  • Vraag het je verloskundige. Wij kunnen je veel vertellen over de verschillende bureaus en de kraamverzorgsters. En we hebben een lijst met partners in de regio Amsterdam op onze site die we kunnen aanbevelen. Wil je daar meer over weten? Vraag het ons!
  • Vraag anderen naar hun ervaringen; niet alleen naar wat zij van hun kraamzorg vonden, ook wat zij belangrijk vonden in die kraamweek. Dat helpt jou om ook vooraf al te bedenken wat je graag wilt van jouw kraamzorg en kun je vervolgens daarop selecteren.
  • Lees de reviews en recensies van de verschillende aanbieders in de kraamzorg.
  • Mail of bel met bureaus en verzorgsters om hun kraamzorg te bespreken of jouw vragen te stellen.

Wat kost de kraamzorg?

De kraamzorg is geregeld in de basisverzekering maar het gaat wel van je eigen bijdrage af. In 2024 is die eigen bijdrage € 5,10 per uur. Ben je ook aanvullend verzekerd? Dan kan het zijn dat die eigen bijdrage daaruit vergoed wordt. Wil je precies weten wat de kraamzorg jou zal gaan kosten? Vraag er dan naar bij jouw verzekeraar.

Hoeveel uur kraamzorg krijg je?

Je hebt recht op ten minste 24 uur kraamzorg in de eerste 8 dagen. Maar het kan zijn dat jij meer uren nodig hebt vanwege jouw medische situatie. In dat geval krijg je daarvoor een indicatie. Die uren kunnen ook verspreid worden over een langere periode dan alleen de eerste kraamweek. Alleen, ook hierbij geldt dat er wel kraamzorg beschikbaar moet zijn. Het is dus nooit zo dat je de uren waar jij recht op hebt, ook gegarandeerd krijgt.

Digitale kraamzorg

Steeds vaker bieden kraambureaus ook digitale kraamzorg aan. Naast de persoonlijke zorg van een kraamverzorgster die bij jou een paar uur in huis komt, heb je dan ook de hele dag de mogelijkheid om via de chat of bijvoorbeeld Teams even een vraag te stellen bij een kraamverzorgende.

Jouw verloskundige is er ook voor je in de kraamweek

De meesten denken dat onze rol als verloskundige stopt zodra je baby geboren is, maar dat is niet zo. Bij Verloskundigen Amsterdam Zuid zijn we er sowieso ook voor je in de kraamweek. We komen nog een paar keer na de bevalling bij je langs, om jou en je baby te zien en je vragen of zorgen met je te bespreken. En heb je na die kraamweek ook nog vragen, of maak je je zorgen? Ook dan zijn wij er nog steeds voor je.

Eerst kennismaken met je verloskundige? Maak een afspraak!

Nog eerder dan dat je de kraamzorg regelt, moet je natuurlijk een verloskundige kiezen. Wil je weten wat wij voor jou kunnen doen? Of wil je eens kennismaken? Dat kan. Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking op een van onze twee locaties in Amsterdam-Zuid. We leren je graag kennen!