Wat doet een kraamverzorgster?

Dit kun je verwachten in jouw kraamtijd, en dit niet

De kraamzorg zoals we die in Nederland kennen, is uniek in de wereld. Hier krijg je al tijdens of na jouw bevalling een kraamverzorgster die je thuis helpt. Zij, of hij natuurlijk, helpt je die eerste week op weg met tips, adviezen en praktische hulp. Dat betekent dat ze jou wel helpt bij het in bad doen van je baby, maar ze verzorgt niet elke avond een uitgebreid driegangendiner. Wat je wel, en niet, kunt verwachten van de kraamzorg, vertellen wij je in dit blog.

Wanneer komt de kraamzorg?

De kraamverzorgster komt in de eerste week na de bevalling. Wanneer ze komt en hoe lang ze blijft, hangt onder meer af van waar jij bevalt. Is dat thuis, dan is ze er al tijdens het laatste deel van de bevalling. Ze helpt dan de verloskundige en is er voor jou als dat nodig is. Beval je in het ziekenhuis, dan bel je haar als je uit het ziekenhuis ontslagen wordt. Ze komt in principe meteen of de volgende ochtend. Wat je moet doen als de kraamzorg pas de volgende dag komt, lees je in dit blog.

Kraamzorg voor iedereen

Kraamzorg is er voor iedereen; het wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. De standaard duur van de kraamzorg is tot en met de achtste dag. Maar heb je de eerste dagen in het ziekenhuis gelegen of heb je meer zorg nodig, dan kun je bij jouw verzekering een verzoek indienen voor extra kraamzorg.

Leren zorgen voor je baby

De kraamverzorgster helpt je in de eerste week met jouw baby. Bij een thuisbevalling begint dat al meteen na de bevalling, door bijvoorbeeld te helpen om je baby aan te leggen als je borstvoeding wilt geven of je te helpen met douchen. Ook zorgt ze ervoor dat je daarna lekker een schoon bed hebt. Verder leert zij jou veel over de zorg voor jouw baby en kan ze je bijvoorbeeld helpen met het geven van borstvoeding of flesvoeding. En ze leert je alles over hoe je de baby verzorgt, hoe je ervoor zorgt dat je baby veilig slaapt, welke signalen jouw baby geeft en veel meer.

Signaleren

Een andere belangrijke rol van de kraamzorg is de signaleringsfunctie: zij houdt jou en je baby goed in de gaten. Als iets niet goed lijkt te gaan, dan zal zij overleggen met jou en je verloskundige of bijvoorbeeld de huisarts. Ze doet daarvoor elke dag verschillende medische controles bij jou en je baby, zoals het wegen van je baby, de temperatuur opmeten en bijhouden of je kindje voldoende drinkt. Bij jou zal ze eventuele hechtingen controleren, je baarmoederstand checken en natuurlijk ook jouw temperatuur in de gaten houden.

Rol in huis en in het gezin

Naast alle nuttige tips en adviezen die ze geeft, zorgt de kraamverzorgster in het algemeen voor het hele gezin. Ze betrekt bijvoorbeeld broertjes en zusjes erbij zodat de andere kinderen aan de nieuwe baby kunnen wennen en ze helpt jullie op weg om te wennen aan het ouderschap en aan de nieuwe situatie in huis. Ook zal ze je helpen om de rust te nemen als jij en je baby dat nodig hebben. En dat kan vaker zijn dan je nu misschien verwacht.

Wel zorg, geen grote schoonmaak

Hygiëne en een schone omgeving is heel belangrijk voor jou en je baby. De kraamzorg zal dus bijvoorbeeld jouw slaapkamer, de babykamer en de badkamer schoonhouden. Maar de koelkast eens even uitsoppen of de ramen lappen, dat doet ze niet. Ook laat ze niet de hond uit, doet ze niet de weekboodschappen en gaat ze ook niet de was van het hele gezin doen. Jij kan rekenen op een lekker ontbijtje, maar een uitgebreid diner zet ze niet op tafel. De kraamzorg is dus geen veredelde hulp in de huishouding, het is een gediplomeerde zorgverlener die er is voor jou en voor je baby in de kraamweek.

Kraamzorg aanvragen

Kraamzorg vraag je al vroeg in je zwangerschap aan, zo rond de 12 weken. Als je dan de termijnecho hebt gehad, weet je ook de uitgerekende datum. Het kraamzorgbureau kan dan ongeveer inplannen wanneer jij de zorg nodig hebt. Het aanvragen doe je zelf, dit kan bij de meeste bureaus gewoon online. Meer over het aanvragen van de kraamzorg, staat in dit eerdere blog op onze site.

Verloskundigen Amsterdam Zuid, ook in de kraamweek (en daarna)

Natuurlijk stopt onze zorg niet na de bevalling. Ook in de kraamweek, en zelfs nog daarna, zijn wij er voor je. We komen in de kraamweek nog een paar keer langs en zijn ook daarna beschikbaar voor al jouw vragen. Wil je weten wie wij zijn? Laten we dan kennismaken! Je vindt ons in Amsterdam-Zuid op de Churchilllaan en de Willemsparkweg. Plan nu jouw afspraak, dan zien we elkaar snel!