Wat is een goede zithouding tijdens je zwangerschap?
Voorkom of verminder klachten als rugpijn of bekkenpijn met onze tips
Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Niet alleen groeit je buik, ook kunnen je spieren sneller overbelast raken door het extra gewicht, een andere lichaamshouding en hormonale veranderingen. Dit kan van invloed zijn op de manier waarop je zit, zeker als je vaak langer zit zoals op je werk of thuis aan tafel. Een goede zithouding helpt om klachten zoals rugpijn, bekkenpijn of vermoeidheid te voorkomen of te verminderen. Bewust met je zithouding omgaan is dan ook heel belangrijk. Wij geven je hier een paar praktische tips voor een comfortabele en verantwoorde zithouding. Ook als je buik alsmaar groter wordt.
Waarom is een goede zithouding in de zwangerschap zo belangrijk?
Een goede zithouding is natuurlijk altijd al belangrijk, maar tijdens je zwangerschap nog net even wat meer. Door de hormonen die deze maanden in jouw lichaam worden aangemaakt, worden je gewrichten en banden soepeler. Je lichaam wordt zo voorbereid op de bevalling, maar het zorgt er ook voor dat je eerder last kan krijgen van bekken- en rugklachten. Goed zitten vermindert de druk op je wervelkolom en bekken wat belangrijk is om pijnklachten te voorkomen.
Niet doen: onderuitgezakt zitten
Als je moe bent, is neerploffen in een bank of stoel heel aanlokkelijk. Toch is het niet slim om lang onderuitgezakt te zitten. In zo’n houding komt er extra druk op de tussenwervelschijven, en op je bekken. Even neerploffen is niet erg, maar ga snel weer even anders zitten of loop tussendoor even. Dat geeft je spieren en gewrichten de tijd om te herstellen.
Wat is een goede zithouding?
- Rechtop zitten, met een steuntje in de rug
De goede zithouding tijdens je zwangerschap is net wat anders dan normaal. Natuurlijk heb je een stoel nodig die jou goed ondersteunt en waarin je kunt zitten met ontspannen schouders. Een kussentje of rugsteun kan juist nu extra fijn zijn omdat je daarmee wat meer steun hebt in je rug. Die kan dat wel gebruiken omdat je buik steeds zwaarder wordt, je spieren slapper en je rug vaak steeds holler. Rechtop zitten tegen de leuning of met een kussentje in de rug, is daarom juist nu heel belangrijk. - Voeten plat op de grond
Zet je voeten plat op de grond en iets naar buiten gedraaid. Vaak is het prettiger als je heupen iets hoger zijn dan je knieën. Kom je niet met je voeten bij de vloer? Gebruik dan een voetenbankje of desnoods een stapeltje boeken. - Kies de juiste zithoogte
Om goed rechtop te kunnen zitten met je voeten plat op de grond en je knieën lager dan je heupen, moet je stoel op de juiste zithoogte staan. Werk je achter een bureau, zorg dan ook dat je stoelhoogte juist is afgesteld op de hoogte van het bureau. Het is belangrijk dat je daarachter kan zitten zonder opgetrokken schouders.
Wissel zitten af met beweging
Ook al zit je goed, dan nog is het belangrijk dat je die houding regelmatig afwisselt met beweging. Omdat dat de belasting op je gewrichten vermindert maar ook omdat je door de zwangerschap meer bloed in je lichaam hebt. Te lang in dezelfde houding zitten, kan de bloedsomloop hinderen waardoor vocht zich ophoopt en je zere of vermoeide benen krijgt. Regelmatig even opstaan en een kort rondje lopen, helpt daartegen. Rek je dan ook meteen even uit, doe wat bekkenkantelingen of een paar oefeningen waarmee je je rug en schouders ontspant.
Prettig zitten op het werk
Doe je veel computerwerk, dan is een goede, ergonomische werkplek nu nog belangrijker voor je. Kijk of je bureau en stoel op de juiste hoogte geplaatst kunnen worden en zorg ervoor dat het beeldscherm op ooghoogte staat. Een aparte monitor kan daarbij helpen. Een zitbal kan voor korte periodes ook heel prettig zijn omdat je daarmee steeds je core- en bekkenbodemspieren moet aanspannen. Maar ga niet e≤en hele dag op een zitbal zitten, dat is heel zwaar. Wissel het af met een stevige bureaustoel die op de goede hoogte is ingesteld. En vergeet niet om regelmatig pauzes te nemen. Elk uur even lopen en wat rek- en strekoefeningen doen, zorgt ervoor dat je het langer volhoudt. Ben je bang dat vergeet om pauze te nemen? Zet dan een timer of drink lekker veel water of thee. Dan weet je zeker dat je op moet staan!
Dikkere buik en toch goed zitten
Naarmate je zwangerschap vordert, gaat die buik steeds meer in de weg zitten. Let dan wel op dat je niet op het puntje van je stoel gaat zitten of naar voren gaat leunen. Daarmee krijg je namelijk meer spanning in je onderrug. Het is beter om je rugleuning te verstellen of een extra kussen in je rug te plaatsen terwijl je stoel wat verder naar achteren geschoven is. Zorg er dus altijd voor dat je rug gesteund is en jij rechtop kan zitten.
Luister naar je lichaam of vraag het je verloskundige in Amsterdam-Zuid
Jij bent uniek. Luister dus goed naar je lichaam terwijl je je stoel aanpast en met kussentjes of voetenbankjes experimenteert. Zorg dat je voldoende rust neemt en het zitten regelmatig afwisselt met beweging. En merk je dat je toch rugklachten of bekkenklachten krijgt, of dat het niet overgaat? Bespreek het dan met ons tijdens een consult of bel al eerder voor advies. We kijken dan samen wat de beste oplossing voor jou is zodat je zo comfortabel mogelijk kunt zitten, thuis en op je werk.