Zwanger op vakantie? Ja doen!

De vakantie staat weer voor de deur. Een heerlijke tijd waar je ook als je zwanger bent onbezorgd van kunt genieten. Mits je wel vooraf wat maatregelen neemt. Want niet alle plekken zijn nu verstandig om te bezoeken en ook is niet alles meer even vanzelfsprekend als toen je nog niet zwanger was. Daarom zetten wij hier 10 tips voor je op een rij om veilig en comfortabel op vakantie te gaan:

Niet te ver

Ben je al in het derde trimester van jouw zwangerschap? Ga dan niet te ver en zeker niet naar een land waar de medische zorg niet goed aanwezig is of volgens onze maatstaven van mindere kwaliteit.

Blijf bewegen

Of je nu met het vliegtuig of met de auto gaat, zorg dat je regelmatig kunt bewegen en niet te strakke kleding of schoenen aantrekt. In het vliegtuig is het dan ook handig om aan het gangpad te zitten (daar doe je je medepassagiers ook een plezier mee 😉 ).

Grote hoed

Wil je het beruchte zwangerschapsmasker vermijden? Kies dan voor landen waar het niet zo zonnig is of ga op vakantie met een gigantische flaphoed. Zo blijf je heel charmant toch steeds in de schaduw!

Plan een rustdag (of twee…)

Hoe actief al jouw vorige vakanties misschien ook waren, een trektocht door een hooggebergte of een volgeplande stedentrip is nu waarschijnlijk wat te veel van het goede. Luister naar je lichaam en houd rekening met een rustdag tussendoor. Op vakantie is dat zo gek nog niet ;-).

Flesjes en vers

Let op met wat je eet en drinkt. Als je kiest voor eten van een markt of een stalletje, ga dan naar de drukbezochte plekken waarbij je er zeker van kunt zijn dat het eten niet te lang is blijven liggen. Kies ook voor water uit flesjes en neem altijd een flesje water mee zodat je voldoende drinkt.

Check de verzekering

Check vooraf goed wat jouw verzekering dekt. Stel dat je onverwachts naar een ziekenhuis of privékliniek moet, dan wil je hier niet achteraf de vaak peperdure rekening voor gepresenteerd krijgen. Als je onvoldoende verzekerd bent, vraag dan of het mogelijk is om je bij te verzekeren.

Blijf weg van malaria, gele koorts en meningitis

Vermijd landen waar je een groot risico op malaria, gele koorts of meningitis kunt oplopen. Tijdens een zwangerschap mag je niet alle vaccinaties krijgen en de malariatabletten die je tijdens een zwangerschap mag slikken, bieden geen volledige garantie.

En vermijd risicogebieden

Ga ook niet naar gebieden waarvan je weet dat je er meer risico loopt. Een actueel overzicht van risicolanden of landen met beperkingen, staat hier op de site van de Rijksoverheid.

Dit neem je mee

Ga je tijdens je zwangerschap op vakantie dan neem je in ieder geval ook dit mee:

  • de zwangerschapsverklaring (verplicht bij vliegreizen!),
  • je zwangerschapskaart,
  • telefoonnummers van je verloskundige en huisarts,
  • verzekeringspapieren
  • en een overzicht van de medische voorzieningen op de plek van bestemming.

Of overleg tijdens een consult op onze praktijk

Twijfel je of jouw vakantieplannen wel verstandig zijn voor jouzelf en je kindje? Overleg dan even met ons tijdens een consult. We kunnen je altijd nog meer tips geven. En is alles al geregeld en staan de koffers met benodigde papieren, flesjes water en grote hoed al klaar? Dan wensen we je gewoon een hele fijne vakantie toe!