Zwanger na miskraam

Antwoord op je vragen en twijfels

Helaas loopt niet elke zwangerschap zoals gehoopt. Soms eindigt het voortijdig in een miskraam. Toch is het, normaal gesproken, daarna weer mogelijk om zwanger te raken. Maar veel vrouwen hebben daar vragen over, of twijfels. Dat is heel normaal en je bent ook altijd welkom om die met ons te bespreken. Bel en maak snel een afspraak. Of lees vast in dit blog de eerste informatie over een zwangerschap na een miskraam.

Wanneer kun je weer zwanger worden?

Na een miskraam kun je vrij snel weer zwanger raken. Zelfs al voordat je weer een keer ongesteld bent geweest. Hoe snel jouw cyclus herstelt, verschilt wel per vrouw. Maar er is geen medische reden om te wachten; meteen na een miskraam zwanger worden is niet gevaarlijk en geeft geen grotere kans op een nieuwe miskraam. Heeft jouw arts of gynaecoloog je geadviseerd om wel te wachten vanwege een medische reden die voor jou geldt, dan gaat dit natuurlijk niet op.

Zonder menstruatie alweer zwanger na een miskraam?

Net zoals je na een zwangerschap alweer opnieuw zwanger kunt worden voordat de menstruatie begonnen is, zo kan dat ook na een miskraam. In het algemeen kun je ervan uitgaan dat de eerste menstruatie tussen 4 tot 6 weken na de miskraam zal zijn. Bij een reguliere cyclus ben je dus tussen de 2 tot 3 weken na die miskraam alweer vruchtbaar. Maar voordat je cyclus op gang komt, moet je lichaam daar wel klaar voor zijn. Hoe snel dat gebeurt, is afhankelijk van onder andere:

Hoe lang was je zwanger?

Als je zwanger bent, maakt je lichaam het hormoon hCG aan. Hoe langer je zwanger bent voordat je een miskraam krijgt, hoe langer het ook duurt voordat dit hormoon uit je lichaam verdwenen is. Pas daarna kan de cyclus weer starten.

Hoe lang duurt het fysieke herstel?

Na een zwangerschap moet al het zwangerschapsweefsel je lichaam verlaten. Dus ook na een miskraam. Dit kan met een paar dagen gebeurd zijn, maar het kan ook een paar weken duren. Je cyclus komt weer op gang nadat al dit weefsel uit je lichaam is.

Hoe regelmatig was je cyclus voor de zwangerschap?

Had je voor je zwangerschap een onregelmatige cyclus? Dan heb je dat nu waarschijnlijk weer. Het is dan heel lastig te zeggen wanneer je weer zwanger kunt raken.

Is het goed om direct weer zwanger te raken?

Dat bepaal jij. Als het fysiek kan, is er geen reden waarom je niet meteen weer zwanger zou kunnen worden. Maar het kan ook dat jij er emotioneel nog helemaal niet aan toe bent, en dat is ook goed. Jij bepaalt wanneer je mentaal toe bent aan een zwangerschap na een miskraam. Bespreek het met je partner, neem de tijd en laat je niet opjagen. En, heel belangrijk, blijf trouw foliumzuur slikken!

Wat doet het met je lichaam als je snel na een miskraam weer zwanger bent?

Voor je lichaam kan een snelle zwangerschap na een miskraam wel belastend zijn. Dat hangt onder andere af van de eerdere zwangerschap en hoe de miskraam is geweest. Heb je bijvoorbeeld veel bloedverlies gehad, dan kan het zijn dat je ijzertekort hebt. Hierdoor kun je flink vermoeid of duizelig zijn. Ook verandert de hormoonspiegel tijdelijk na een miskraam. Dit kan zorgen voor meer vermoeidheid en je kunt het hierdoor emotioneel wat zwaarder hebben.

Waarom je lichaam (meestal) juist goed functioneert bij een miskraam

Het voelt heel tegenstrijdig, maar als je een miskraam krijgt is dat vaak een teken dat je lichaam eigenlijk heel goed functioneert. In veel gevallen is het namelijk zo dat er iets niet goed is met de embryo. Jouw lichaam signaleert dat en stopt vervolgens de zwangerschap. Hoe verdrietig ook, je lichaam werkt in die situatie dus precies zoals het bedoeld is. Dit geldt natuurlijk niet voor miskramen die door andere oorzaken ontstaan.

Emotioneel en zwanger na een miskraam

Na een miskraam kun je last hebben van heel veel gevoelens. Boosheid, verdriet, gemis, schuldgevoel, leegte… het kan en het mag er allemaal zijn. Of je nu heel snel na een miskraam zwanger wordt of pas een tijd erna, die gevoelens kunnen er dan nog zijn of ineens weer helemaal terugkomen. En als je bedenkt dat tijdens een zwangerschap veel vrouwen toch al emotioneler zijn, is het dus niet zo raar als de emoties van die miskraam weer de kop opsteken. Gebeurt dat, bespreek het dan. Met je partner, een vriendin, arts, coach of met ons. Want wij zijn er voor je, ook als je het moeilijk hebt tijdens of na een zwangerschap.

Bel je verloskundige in Amsterdam-Zuid

Heb je nog vragen na je miskraam? Wil je nog iets weten voordat je weer zwanger raakt? Je kunt altijd bij ons terecht. Alleen of samen met je partner. Bel je ons bij vragen of twijfels?