Zwangerschapscursus in en rond Amsterdam

Welke past bij jou?

Met een zwangerschapscursus bereid je je voor op de bevalling. En wie in Amsterdam woont en zwanger is, heeft geluk. Er is hier een enorm aanbod aan zwangerschapscursussen! Heb je geen idee welke je moet kiezen? Dan helpen wij je met dit blog over verschillende zwangerschapscursussen en tips wanneer welke cursus bij jou past. Wil je liever persoonlijk advies? Kom dan bij ons langs, je bent welkom!

Voorbereiding op de bevalling

Elke zwangerschapscursus is er in basis op gericht om jou fysiek en, of mentaal voor te bereiden op de bevalling. Maar de manier waarop zo’n cursus dat doet, dat kan nogal verschillen. Het is dus maar net waar jij behoefte aan hebt en wat jouw lichaam aankan.

De bekendste zwangerschapscursussen

  • Zwangerschapsgym
  • Zwangerschapsyoga
  • Zwangerschapszwemmen
  • Fitness en outdoortraining voor zwangeren
  • Hypnobirthing
  • Mindfulness

Zwangerschapsfitness en outdoortraining voor zwangeren

Ben jij sportief en heb je geen last van kwaaltjes tijdens je zwangerschap? Dan is het prima om lekker door te sporten. Zolang je goed naar jouw lichaam luistert, geeft sporten je energie en zorgt het er ook voor dat je na de bevalling weer sneller op gewicht bent en jij je tijdens je zwangerschap fit en vitaal voelt. Toch is het beter om wel aangepast te trainen. Met zwangerschapsfitness of outdoortrainingen voor zwangeren train je lekker maar ook verstandig door. Hier op onze site vind je een aantal trainers die gespecialiseerd zijn in trainingen voor zwangeren.

Welke zwangerschapscursus ga jij volgen?

Mensendieck als zwangerschapscursus

Heb jij nu je zwanger bent last van je rug, je bekken of bijvoorbeeld bandenpijn? Dan is een zwangerschapscursus Mensendieck een aanrader voor jou. Daarmee leer je onder meer hoe je nu moet zitten, lopen en tillen. Maar ook wordt aandacht besteed aan ademhalingsoefeningen en perstechnieken. Zo kun jij je met deze cursus meteen ook voorbereiden op de bevalling.

Mindfulness voor zwangeren

Ben je tijdens je zwangerschap al angstig voor de bevalling? Of ben je bang dat je vooral last gaat hebben van stress op dat moment? Dan kan een cursus mindfulness specifiek gericht op zwangeren heel nuttig zijn. Zo’n cursus leert je om te gaan met stress door meditatie en door heel bewust los te laten. Zodat storende gedachtes je niet hinderen maar je juist bewust in het moment bent. Door je hierin te trainen met deze cursus, krijg je meer vertrouwen en zie je de bevalling met meer vertrouwen tegemoet.

Zwangerschapsyoga of zwangerschapsgym

Wil je een combinatie van meditatie en lichaamsoefeningen? Dan is zwangerschapsyoga een aanrader. Daarin wordt veel aandacht besteed aan goede lichaamshoudingen tijdens je zwangerschap maar ook alle veranderingen waar je mee te maken krijgt, komen aan bod. Wil je vooral oefeningen doen die erop gericht zijn om spieren die tijdens de zwangerschap extra belast worden, soepeler en steviger te maken? Dan is zwangerschapsgym de beste optie. Daarbij leer je trouwens ook ademhalingstechnieken voor tijdens de bevalling.

Hypnobirthing

Om zelf ‘in control’ te blijven tijdens de bevalling en die zo natuurlijk mogelijk door te maken, is de zwangerschapscursus hypnobirthing een aanrader. Daarbij leer je ontspanningstechnieken waarmee je via je ademhaling en visualisatie controle krijgt over jouw lichaam en je gedachten. Je creëert hiermee zelf de meest optimale situatie waarin een vlotte, soepele bevalling mogelijk is. Meer over deze zwangerschapscursus schreven we eerder al in dit blog ‘Hypnobirthing’.

Partner wel of niet mee naar de zwangerschapscursus?

Of je partner wel of niet meegaat naar de zwangerschapscursus, heeft onder meer te maken met de cursus zelf. Niet overal is je partner welkom. Soms is er één les in de cursus waarbij partners welkom zijn, soms de hele cursus. Maar er zijn ook cursussen waar je partner bij geen enkele les aanwezig mag zijn. Wij raden je met klem aan om een cursus te kiezen die je samen met je partner kan volgen. Dan is hij of zij ook goed voorbereid en kan jou beter ondersteunen tijdens je zwangerschap, bevalling en de kraamtijd.

Goed om te weten:

  • Schrijf je op tijd in, sommige zwangerschapscursussen zitten al ver van tevoren vol.
  • Check altijd vooraf bij de cursus van jouw keuze in welke week van je zwangerschap je mag beginnen; bij sommige mag dat op elk moment, bij andere pas vanaf een bepaalde week.
  • Niet elke zwangerschapscursus wordt vergoed; dit hangt af van jouw verzekeraar en of je wel of niet aanvullend verzekerd bent. Check dit dus vooraf als je dit wilt weten.

Meer weten? Vraag het je verloskundige in Amsterdam-Zuid!

Ook bij onze verloskundigenpraktijk in Amsterdam kun je terecht voor verschillende cursussen tijdens de zwangerschap. Een actueel overzicht vind je hier op onze site en je kunt je daar direct online aanmelden. Heb je vragen over een bepaalde zwangerschapscursus of ben je benieuwd wat bij jou past? Vraag het ons persoonlijk, we staan voor je klaar op een van onze vestigingen in Amsterdam-Zuid.