Zwangerschapskalender: eerste trimester

Je zwangerschap van week 1 tot en met week 12

Ben je zwanger, dan verandert je lichaam van week tot week. Dat geldt ook voor jouw baby én voor jouw agenda. Want ineens zijn er afspraken bij de verloskundige, wordt een echo ingepland en moet je van alles regelen. Wat er precies gebeurt en wat je kunt verwachten in de eerste drie maanden van je zwangerschap, het eerste trimester, lees je in dit eerste deel van de zwangerschapskalender.

1 week zwanger

In week 1 ben je natuurlijk nog niet zwanger. Toch tellen we de zwangerschap vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Je lichaam begint zich dan voor te bereiden op een mogelijke zwangerschap. Hoe jij jouw lichaam daarbij kan helpen? Door zo gezond mogelijk leven. Dus niet drinken, roken of dingen eten die (nu) niet goed voor je zijn. Kies wel voor gezonde voeding en als je dat nog niet slikt, begin dan nu met foliumzuur.

2 weken zwanger

Ook nu ben je feitelijk nog niet zwanger. Maar de dagen dat je vruchtbaar bent, komen er wel aan. Ongeveer 2 weken na de eerste dan van je menstruatie zal de eisprong zijn. In de uren daarna ben je het meest vruchtbaar, maar ook de paar dagen ervoor al. Wil je weten wanneer jouw ovulatie is? Lees dan in dit blog hoe je je ovulatie kunt berekenen.

3 weken zwanger

Heeft de bevruchting plaatsgevonden, dan ben je nu zwanger. Gefeliciteerd! Maar waarschijnlijk heb je nu nog geen idee; je baby is ook nog niet meer dan een klein klompje cellen, kleiner dan 1 mm. Toch zit alles er nu al in zoals het geslacht, de kleur van het haar en ogen. Dat klompje cellen gaat in een paar dagen naar jouw baarmoeder. De hormonen in je lichaam zijn al druk bezig om jouw baarmoeder voor te bereiden en je lichaamstemperatuur kan nu een heel klein beetje stijgen.

4 weken zwanger

Je bent nu 4 weken zwanger en verwacht aan het einde van deze week je menstruatie. Wil je nu al weten of je inderdaad zwanger bent? Dan kun je een vroege zwangerschapstest doen. Dat is al mogelijk vanaf 6 dagen voordat je menstruatie zou moeten beginnen. In het begin van deze week dus. Alles over de vroege zwangerschapstest lees je in dit blog op onze site.

Zwangerschapskalender 1e trimester: alles van week 1 t/m 12

5 weken zwanger

Je bent 5 weken zwanger en hebt dat waarschijnlijk net ontdekt na een positieve zwangerschapstest. Je kunt je nu meteen aanmelden om een afspraak te maken voor het eerste consult op onze verloskundigenpraktijk. Kijk vanaf nu goed uit met wat je doet: de kattenbak verschonen en in de tuin werken laat je nu beter aan een ander over vanwege de toxoplasmoseparasiet. Om diezelfde reden kun je nu beter ook rauw vlees laten staan. Verder is het belangrijk dat je nu extra vitamine D gaat slikken. Je hebt namelijk extra calcium nodig voor de botopbouw van je baby. Wat je baby betreft, die is nog steeds ongelooflijk klein; een klein klompje cellen van zo’n 2 tot 3 mm groot. Dat is niet veel groter dan een sesamzaadje. Maar ondertussen is dat kleine ‘zaadje’ heel hard aan het werk. Deze week begint bijvoorbeeld de aanleg van het hartje. En splitst het cellenklompje zich nu op? Dan krijg je een eeneiige tweeling.

6 weken zwanger

Met 6 weken zwangerschap is je baby ongeveer 5 mm groot. In deze week ontstaan hele kleine stompjes langs het vruchtje dat later de armen en benen zullen worden. Ook wordt nu de basis voor de maag, darmen, longen, nieren en het bloedvatensysteem aangelegd. En aan het einde van deze week begint het hartje te kloppen. Jij kunt nu last krijgen van de bekende zwangerschapskwaaltjes. Van misselijkheid tot vermoeidheid of vaak plassen. Het kan allemaal, maar het hoeft niet. Heb je daar vragen over? Stel ze dan aan jouw verloskundige.

7 weken zwanger

Bij een zwangerschap van 7 weken begint er echt van alles te groeien. Bij jouw baby en bij jouzelf. Je kunt zomaar een cupmaat meer krijgen. Toch is je baby nog steeds heel klein, niet veel groter dan een doperwtje. Sinds de vorige week is je baby nog niet heel veel gegroeid, ongeveer 1 mm. Maar dat gaat nu veranderen; je baby kan nu wel een millimeter per dag groeien! Vanaf deze week is het slim om wat praktische dingen te gaan regelen, zoals kinderopvang als je daar gebruik van wilt maken en kraamzorg. Dat klinkt heel vroeg, maar bij beide is het erg druk. Je kunt dus maar beter zo snel mogelijk aangemeld zijn.

8 weken zwanger

Met 8 weken zwangerschap krijgt je baby nu echt al wat vorm. Het hoofdje is in vergelijking tot de rest heel groot, dat komt doordat de hersenen nu snel groeien. Ook zal je baby al wat gaan bewegen, maar daar merk je nog niets van. Hij is nu zo’n 1,5 cm groot. Je kunt nu ook flink last hebben van zwangerschapskwalen. Qua afspraken vindt in deze weken jouw eerste bezoek aan onze praktijk plaats. Die afspraak duurt ongeveer een uur. Dat is langer dan de andere afspraken, maar dat komt omdat we veel van jou en je partner willen weten. Tijdens dit consult zullen we je ook onderzoeken en bespreken wat je kunt verwachten in de komende maanden. Zoals de mogelijkheid tot prenatale screenings. In de 8e week kun je ook de vitaliteitsecho laten uitvoeren. Deze echo wordt alleen op verzoek gedaan.

positieve zwangerschapstest.

8 weken zwanger

Met 8 weken zwangerschap krijgt je baby nu echt al wat vorm. Het hoofdje is in vergelijking tot de rest heel groot, dat komt doordat de hersenen nu snel groeien. Ook zal je baby al wat gaan bewegen, maar daar merk je nog niets van. Hij is nu zo’n 1,5 cm groot. Je kunt nu ook flink last hebben van zwangerschapskwalen. Qua afspraken vindt in deze weken jouw eerste bezoek aan onze praktijk plaats. Die afspraak duurt ongeveer een uur. Dat is langer dan de andere afspraken, maar dat komt omdat we veel van jou en je partner willen weten. Tijdens dit consult zullen we je ook onderzoeken en bespreken wat je kunt verwachten in de komende maanden. Zoals de mogelijkheid tot prenatale screenings. In de 8e week kun je ook de vitaliteitsecho laten uitvoeren. Deze echo wordt alleen op verzoek gedaan.

9 weken zwanger

Intens vermoeid, dat is hoe veel zwangeren zich rond de 9 weken voelen. Maar wees gerust, dat gaat voorbij. En het is ook niet zo heel vreemd als je weet hoe jouw lichaam en je baby nu veranderen. Er wordt hard gewerkt! Je baby gaat deze week van embryo naar een foetus en is ongeveer zo groot als een aardbei. Het lichaampje krijgt steeds meer vorm, met vingers en een duim aan elke hand. Ook het gezichtje begint zich te vormen. Laat je lichaam dus maar het werk doen en neem je rust. Je kunt dat nu goed gebruiken!

10 weken zwanger

Misschien pas jij je broeken niet meer goed nu je 10 weken zwanger bent, maar het kan net zo goed zijn dat je nog een paar maanden gemakkelijk je eigen kleding kunt dragen. Hoe en wanneer je lichaam verandert, verschilt per vrouw. Maar of jij wel of geen verandering merkt, je baby groeit door. Die is nu ruim 3 cm, dus niet veel groter dan een flinke kers. Toch gaat die er nu wel steeds meer als een baby uitzien, hij is nu ook helemaal compleet. Alles is nog superklein en nog niet voldoende ontwikkeld, maar het zit er nu wel allemaal op en aan. Tot en met de melktandjes aan toe!

11 weken zwanger

Ben je 11 weken zwanger, dan is je baby ongeveer 4 tot 4,5 cm groot. Kom je deze week bij de verloskundige, dan kan het zijn dat je het hartje hoort kloppen maar dat hoeft nog niet. Bij de meesten is het daar met 11 weken nog te vroeg voor. Wel kun je vanaf 11 weken de NIPT laten doen. Dat is een screeningstest waarbij het bloed van de moeder wordt onderzocht. Hoe dat werkt en waar dat voor is, lees je hier. Ook wordt nu meestal de termijnecho gedaan waarmee we de uitgerekende datum kunnen vaststellen.

12 weken zwanger

Het einde van het eerste trimester is in zicht! Misschien was het tot nu toe nog een geheim van jou en je partner, maar met 12 weken zwangerschap wordt het vaak gedeeld met heel de wereld. Geniet van de aandacht die je krijgt en van het feit dat je je weer wat beter begint te voelen. Want dat is bij de meesten nu wel het geval. Heb jij nog klachten? Dan kun je altijd naar ons als je daar vragen over hebt. Je baby groeit overigens flink door en is nu zo’n 5,5 cm groot. Hierdoor kun jij last krijgen van duizeligheid, doe dus rustig aan.

Zwanger? Ga naar de verloskundigen in Amsterdam-Zuid!

Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Je bent altijd welkom bij onze verloskundigenpraktijk. Hier staat een heel team van ervaren verloskundigen voor je klaar. Wil je eens kennismaken? Maak dan een afspraak, we ontmoeten je graag!