Zwangerschapsvergiftiging
Alles wat je over pre-eclampsie moet weten
Zwangerschapsvergiftiging is een serieuze aandoening die tijdens of kort na de zwangerschap kan optreden. Omdat het gevaarlijk kan zijn voor jou en je baby, is het belangrijk dat je weet wat het is en hoe je het kunt herkennen. Als verloskundige houden wij dit natuurlijk ook voor jou in de gaten, maar het is goed als je zelf ook de signalen kunt herkennen. Daarom dit blog om je te informeren over pre-eclampsie, zwangerschapsvergiftiging. En heb je hier nog vragen over? Dan staan wij natuurlijk voor je klaar.
Wat is zwangerschapsvergiftiging?
Bij zwangerschapsvergiftiging heb je een hoge bloeddruk en eiwitten in je urine. Als gevolg hiervan kunnen organen minder goed gaan functioneren, zoals je lever en, of nieren. Zwangerschapsvergiftiging wordt ook wel pre-eclampsie genoemd en kan al vanaf 20 weken zwangerschap ontstaan. Zo vroeg is overigens wel heel zeldzaam, als het optreedt is dat meestal later in de zwangerschap. Het kan ook nog een paar dagen na je bevalling optreden.
Hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging?
Heb je ineens een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap terwijl je dat daarvoor niet had? Dan is dat nog geen zwangerschapsvergiftiging. In dat geval spreken we over zwangerschapshypertensie. Dit is overigens wel reden voor extra controles omdat die hoge bloeddruk een verhoogde kans op complicaties kan geven. Heb je naast die hoge bloeddruk ook te veel eiwitten in je urine, dan is dat wel pre-eclampsie ofwel zwangerschapsvergiftiging. Zit jij in de tweede helft van je zwangerschap en is jouw bloeddruk ineens hoger, dan checken we dus ook altijd je urine op deze eiwitten.
Check het met je verloskundige
Zwangerschapsvergiftiging gaat niet altijd samen met een hoge bloeddruk, het kan zich op allerlei manieren uiten. Het is dus heel belangrijk dat als jij je zorgen maakt, je altijd contact met je verloskundige opneemt. Ook raden wij je sterk af om zelf je bloeddruk te meten en op basis daarvan ervan uit te gaan dat alles wel goed is. Het kan namelijk zo zijn dat wij ons om andere reden zorgen maken. Laat de zorg en verantwoordelijkheid om jou en je baby dus bij ons, daar zijn wij voor.
Symptomen van zwangerschapsvergiftiging
Zoals gezegd heeft niet iedereen een hoge bloeddruk bij zwangerschapsvergiftiging en sommigen hebben zelfs helemaal geen klachten. Anderen kunnen juist heel snel heel ziek worden. Het is dus goed om bewust te zijn van de symptomen die op zwangerschapsvergiftiging kunnen wijzen. Heb je last van één of meer van het volgende, dan moet je zo snel mogelijk contact opnemen met jouw verloskundige:
- Flinke hoofdpijn
- Misselijkheid, soms ook met overgeven
- Wazig zien, dubbelzien, sterretjes (dit komt ook vaak bij een gezonde zwangerschap voor), vlekjes of lichtflitsen zien
- Pijn boven in je buik
- Bandgevoel; het gevoel alsof er een strakke band om je buik zit
- Plotseling dikker gezicht, handen en enkels door het vocht dat je lichaam vasthoudt
- Ziek of grieperig gevoel zonder koorts (algehele malaise)
Heb je één of meer van deze klachten? Bel dan altijd direct met je verloskundige! Wij zijn overdag bereikbaar op 020-6791704 en daarbuiten en voor spoed op 06-54620724.
Gevolgen voor moeder en kind
De gevolgen van zwangerschapsvergiftiging kunnen heel ernstig zijn. Door de hoge bloeddruk kunnen organen minder goed gaan werken en kan vocht zich ophopen in je lichaam en in je hersenen. Ook gaat de placenta minder goed werken; je baby krijgt daardoor minder voedingsstoffen en zuurstof waardoor die minder goed groeit. Vanwege deze ernstige gevolgen nemen wij signalen van zwangerschapsvergiftiging altijd heel serieus en proberen dan ook altijd de beste zorg voor jou en je baby te regelen.
Wanneer en waardoor ontstaat het?
Als zwangerschapsvergiftiging optreedt, is dat meestal na 20 weken zwangerschap maar het kan ook tijdens de bevalling of in de eerste dagen erna gebeuren. Het kan heel plotseling ontstaan maar meestal gebeurt het geleidelijk. De oorzaak is niet geheel bekend, vermoed wordt dat het te maken heeft met de manier waarop de placenta is ingenesteld. Maar ook wordt gedacht dat erfelijkheid, het afweersysteem en de aanleg en ontwikkeling van de placenta in de eerste weken van de zwangerschap, een rol spelen.
Risicofactoren
Of zwangerschapsvergiftiging voorkomen kan worden, is niet bekend. Natuurlijk kan een gezonde leefstijl geen kwaad, maar of dat er ook voor zorgt dat je hier geen last van zult krijgen, is niet duidelijk. Wel is gebleken dat sommigen een groter risico lopen op zwangerschapsvergiftiging. Het lijkt namelijk vaker voor te komen bij:
- Diabetes, een nierziekte of een ziekte aan hart of bloedvaten
- Als je moeder of zus pre-eclampsie heeft gehad
- Zwangeren die jonger zijn dan 20 of ouder dan 40 jaar
- Bij meerlingzwangerschappen
- Overgewicht
- Als je al een hoge bloeddruk had voor je zwangerschap
- Bij bloedstollingsproblemen
- Je eerste zwangerschap, je eerste zwangerschap van een nieuwe partner of als je vorige zwangerschap meer dan 10 jaar geleden is
HELLP-syndroom
Pre-eclampsie kan ook overgaan in het HELLP-syndroom. Er worden dan te veel rode bloedcellen afgebroken, er zijn dan te veel leverenzymen en een te laag aantal bloedplaatjes. Vrouwen met het HELLP-syndroom worden vaak opgenomen in het ziekenhuis. Overigens kan het HELLP-syndroom ook direct ontstaan, zonder dat je eerst last had van zwangerschapsvergiftiging.
Wat als je zwangerschapsvergiftiging hebt?
Is bij jou zwangerschapsvergiftiging geconstateerd, dan kom je onder intensieve controle en kan het zijn dat je wordt opgenomen in het ziekenhuis. Wordt de situatie ernstiger, dan is de enige oplossing om de baby te halen. Afhankelijk van jouw situatie en die van je baby, word je dan ingeleid of zul je bevallen via een keizersnede. Is je baby nog niet volgroeid, dan zal met medicatie geprobeerd worden om de bevalling zo lang mogelijk uit te stellen zodat jouw baby nog verder kan groeien en zo sterk mogelijk is op het moment dat hij of zij geboren wordt.
Controles bij de verloskundige
Een hoge bloeddruk zorgt niet automatisch voor zwangerschapsvergiftiging. Als we tijdens een controle dus zien dat jouw bloeddruk hoog is, of ineens verhoogd, dan houden we jou extra goed in de gaten en zullen ook je urine checken op de aanwezigheid van eiwitten. Is dat het geval, dan verwijzen we je direct door naar een gynaecoloog in het ziekenhuis.
Last van één of meerdere symptomen? Bel ons direct!
Krijg jij tussen de controles door last van één of meerdere symptomen? Dan moet je ons ook meteen bellen en kun je snel langskomen voor een extra controle. Onze verloskundigen staan altijd voor je klaar.