Kinderwens?

Zo ontdek je jouw vruchtbare dagen

Wil je graag zwanger worden? Dan is het goed om te weten wanneer jouw vruchtbare dagen zijn. En dat kan prima, door je lichaam goed in de gaten te houden, soms door apps of met behulp van ovulatietesten. En sowieso is het goed om je lichaam erop voor te bereiden. Wist je dat je met een kinderwens ook al bij de verloskundige terecht kunt? Voor al je vragen over zwanger worden, gezond zwanger worden, of je misschien bepaalde risico’s loopt en nog veel meer. Dus ook als jij alleen een kinderwens hebt, kun je al een bezoek bij onze verloskundige inplannen.

De vruchtbare dagen in je cyclus

Gemiddeld genomen is elke vrouw een paar dagen per maand vruchtbaar. Zo’n twee tot drie dagen per cyclus waarvan je de dagen voor de ovulatie het meest vruchtbaar bent. Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen vind de eisprong rond dag 14 plaats. De 12e, 13e en 14e dag zijn dan de meest vruchtbare dagen. Maar, de meeste vrouwen hebben helemaal geen regelmatige cyclus. En ook al ben je nog zo constant, het kan zomaar eens gebeuren dat de eisprong een keer eerder of later plaatsvindt. Dus puur op de kalender je vruchtbaarheid inschatten, is een vrij onzekere manier.

Duidelijk signaal voor de eisprong: de afscheiding

De beste manier om je vruchtbaarheid goed in te schatten, is je eigen lichaam door en door leren kennen. Dat kost tijd maar hoe beter jij ontdekt hoe jouw lichaam ‘werkt’, des te beter jij doorkrijgt wanneer je wel of niet vruchtbaar bent. Een goede aanwijzing is de afscheiding; is deze glazig, dun en meer dan anders, dan zit je waarschijnlijk een paar dagen voor de eisprong. En dus in de meest vruchtbare periode van jouw cyclus. Soms voelen vrouwen zelf hun eisprong als een wat stekende pijn in de onderbuik. Voel jij ook deze ovulatiepijn en is jouw afscheiding de dagen ervoor wat veranderd, dan kun je dit herkennen als jouw eisprong. Het voelen van de eisprong komt echter maar heel zelden voor.

Temperatuurmeting

Een temperatuurmeting is een andere manier om te ontdekken wanneer je vruchtbaar bent geweest. Je temperatuur stijgt 12 tot 24 uur ná de eisprong een beetje, zo’n halve graad Celsius. Om dit verschil te zien moet je wel elke dag ’s ochtends op dezelfde tijd, voordat je opstaat, je temperatuur meten. Doe je dat consequent, dan zie je op enig moment een verschil. Die hogere temperatuur vindt plaats in de tweede helft van je cyclus. Het helpt je dus niet direct om je vruchtbare dagen te bepalen, maar het geeft je wel een goed inzicht in je eigen lichaam en je cyclus.

Kinderwens? Zo ontdek je jouw vruchtbare dagen

Ovulatie-apps

Ook zijn er verschillende apps om je vruchtbaarheid te bepalen. Maar staar je daar niet blind op. Het zijn apps die werken met een algoritme; op basis van informatie die jij invult, schat de app wanneer je ongesteld zou moeten worden en wanneer dus de eisprong plaats zal vinden. Is het puur een veredelde kalender, dan helpt het je niet veel verder. Maar er zijn ook apps waarin je andere gegevens kunt bijhouden, zoals het soort afscheiding en de temperatuur. Deze ovulatie-apps kijken al naar meer gegevens en kunnen dus een handig hulpmiddel zijn.

Ovulatietesten

Ovulatietesten zijn urinetesten die qua gebruik lijken op zwangerschapstesten. Ze geven aan wanneer je vruchtbaar bent door het luteïniserend hormoon (LH) in de urine te meten. Is dat aanwezig, dan zal de eisprong binnen één tot twee dagen plaatsvinden. Er zijn verschillende ovulatietesten op de markt met heel verschillende prijzen. Deze testen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar dus kijk goed welke je kiest. Een apotheek kan je daarover goed informeren en vraag dan ook naar de afleesbaarheid. Niet bij elke test is de uitslag heel duidelijk zichtbaar terwijl dat natuurlijk wel precies is wat je nodig hebt.

Op tijd met de pil stoppen

Behalve dat jij moet doorkrijgen hoe jouw lichaam functioneert, zul je ook je lichaam moeten helpen om helemaal klaar te zijn om zwanger te worden. Begin dus ruim op tijd met het afbouwen van je anticonceptie. Wil je dan nog niet meteen zwanger worden? Gebruik dan andere vormen van anticonceptie zonder hormonen, zoals een condoom. Het kan echter een tijdje duren, soms zelfs wel een jaar!, voordat je lichaam weer gereguleerd is en je een normale hormoonhuishouding krijgt. Op tijd stoppen met de pil, is dus wel iets om te overwegen als je een kinderwens hebt.

Gezond leven

Je vruchtbaarheid verhogen klinkt heel erg maakbaar, terwijl dat zeker niet het geval is. Wel kun je proberen om alle factoren zo gunstig mogelijk te beïnvloeden door gezond te leven. Niet roken, zo min mogelijk alcohol (geen is eigenlijk nog beter), gezond eten en voldoende bewegen en slapen. En begin alvast met het slikken van foliumzuur.

Vruchtbaarheid van je partner

Natuurlijk komt het niet alleen op jou aan; ook je partner zal voldoende vruchtbaar moeten zijn om sperma van goede kwaliteit te hebben. Ook voor hem geldt dat hoe gezonder hij leeft, hoe beter dat is voor jullie kansen om zwanger te worden.

Wil je praten over jouw kinderwens? Kom dan naar onze verloskundigenpraktijk

Heb jij een kinderwens en wil je eens met iemand jouw vragen daarover bespreken? Hoe je jezelf kunt voorbereiden zodat je meer kans hebt om zwanger te worden? Of wat je kunt doen als er bijvoorbeeld bepaalde ziektes voorkomen in jouw familie of die van je partner? Maak dan een afspraak met een van onze verloskundigen. Wij zijn er namelijk ook voor jou als je nog zwanger wilt worden.