De NIPT: alles over deze prenatale test
Alles over deze prenatale test
Tijdens de zwangerschap ben je natuurlijk heel nieuwsgierig naar je kindje! Op wie zal het lijken? En natuurlijk; is alles goed? Als je dat wil, kun je het geslacht tijdens een echo laten vaststellen. Ook zijn er mogelijkheden om je baby al tijdens de zwangerschap middels een prenatale test te laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Deze testen zijn optioneel en we informeren je daarover tijdens de intake. Een van die testen, de NIPT, is een prenatale test zonder risico voor moeder of kind. En over die screening vertellen we je hier alvast meer over.
Kans op een afwijking
De NIPT is een van de prenatale screeningstesten waarmee tijdens de zwangerschap het risico op een afwijking bij je baby bepaald wordt. Er zijn meerdere van dit soort testen, zoals ook de combinatietest en de 20-wekenecho. De NIPT en de combinatietest screenen elk op chromosomale afwijkingen. De 20-wekenecho screent op structurele aangeboren afwijkingen. Elk van deze test geeft de kans op een risico aan, je hebt hiermee nooit 100% zekerheid.
Vervolgonderzoeken
Stel dat een van deze testen aantoont dat er een kans is dat jouw baby een chromosomale of lichamelijke afwijking heeft, dan is er een vervolgonderzoek mogelijk. Dat is dan een uitgebreide echo en een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest. In tegenstelling tot de NIPT, de combinatietest en de 20-wekenecho heb je daarmee wel zekerheid over een chromosoomafwijking bij je kindje. Deze testen zijn meer ingrijpend en geven een kleine kans op een miskraam. Over de voors en tegens van dit soort onderzoeken, informeert de gynaecoloog je verder als dat nodig is.
Wat is de NIPT?
De NIPT betekent Niet-Invasieve Prenatale Test. Het is dus een screeningstest zonder risico voor moeder en kind. Het onderzoekt namelijk alleen het bloed van de moeder. Dit gaat via een bloedafname uit de arm en dat kan vanaf de 11e week van de zwangerschap. Er wordt daarbij gekeken naar de placentacellen waar de chromosomen (DNA) van moeder en kind bij elkaar zitten. Die cellen kunnen aanwijzingen geven of je kindje het syndroom van Down, Patau of Edwards zou kunnen hebben. Geeft de NIPT een niet-goede uitslag, dus geeft het aan dat er een kans is op een afwijking, dan kun je ervoor kiezen om een vervolgonderzoek te laten doen. Bij een goede uitslag is de NIPT meer dan 99,9% betrouwbaar, is de uitslag niet goed, dan is de betrouwbaarheid lager.
Counselingsgesprek
Niet iedereen wil zich laten testen en als verloskundige zullen we je alleen over deze opties informeren als je dat zelf wil. Al bij de eerste intake, het counselingsgesprek, vragen we je daarom of je meer wil weten over de prenatale testen. Wil je dat, dan informeren we je over je opties al tijdens de intake. Zo heb je voldoende tijd om er nog eens rustig over na te denken en te besluiten wat jij en je partner zouden willen laten onderzoeken en waarom. Je kunt natuurlijk ook besluiten om het leven te nemen zoals het komt.
TRIDENT-studies
Wil je geïnformeerd worden, dan komt tijdens het gesprek ook zeker de NIPT aan bod. Dit is namelijk het meest secure onderzoek dat er op dit moment is zonder risico voor moeder of kind. De NIPT wordt ook al wereldwijd uitgevoerd. In Nederland vindt de NIPT nu plaats in onderzoeksverband; de TRIDENT-studies. Hierbij wil de Nederlandse overheid een onderzoek inzetten naar de implementatie van deze test in ons land. De test zelf is geen onderwerp van het onderzoek. Overigens is de NIPT zelf niet nieuw, het is sinds een aantal jaar al zo dat iedereen in Nederland hiervoor mag kiezen, ook al heb je geen verhoogd risico op een van deze chromosoomafwijkingen.
Toestemming
Doordat de NIPT nu meegenomen wordt in de TRIDENT-studie, ben je verplicht een toestemmingsformulier in te vullen voordat je de NIPT laat uitvoeren. Dat betekent dat jouw gegevens meegenomen kunnen worden in het onderzoek en dat jij mogelijk later nog benaderd wordt voor aanvullende informatie.
Twijfel? Stel jezelf eens deze vragen
Twijfel je nog of je überhaupt een prenatale test wil laten uitvoeren? Kijk dan eens hier op onze site. Daar staat een lijstje met vragen die je jezelf en je partner kunt stellen en die je helpen met het maken van de keuze. Wij helpen je graag door je te informeren en vragen te beantwoorden. Maar wat voor jou het juiste antwoord is op deze elementaire vraag, dat kun je alleen zelf besluiten.
Wil je meer weten over de NIPT? Vraag het ons!
Veel informatie over de prenatale testen vind je op onze site. Maar natuurlijk zijn wij er ook voor je. Met informatie, antwoorden op vragen en praktische hulp. Wil je bijvoorbeeld een test laten uitvoeren? Dan regelen wij alles wat er voor gedaan moet worden zodat jij bijvoorbeeld zo bij het lab een afspraak kunt maken om het bloed te laten afnemen. Met 10 werkdagen is de uitslag bekend. Wij bellen je dan direct. Maar first things first; wil je meer weten over de verschillende prenatale screenings? Vraag het ons gerust. Ook daarvoor zijn wij jouw verloskundige!
*) Bron: https://www.lumc.nl/org/geboortehuis-leiden/bijzondere-medische-zorg/prenatale_diagnostiek/Vruchtwaterpunctie/