Draagzak of draagdoek?
Waar kies je voor?
Een draagzak of draagdoek heeft veel voordelen. Je hebt je baby steeds lekker dicht tegen je aan en toch je handen vrij. Ook is het goed voor de ontwikkeling van je kindje, zowel motorisch als sociaal-emotioneel. En in de winkel of het ov is een draagzak of draagdoek natuurlijk veel praktischer dan een kinderwagen. Wil jij ook je kindje graag bij je dragen maar weet je niet wat handiger is, een draagzak of draagdoek? Lees dan snel verder.
Constant contact met je pasgeboren baby
Dat het voor je baby prettig is om gedragen te worden, is vast niets nieuws. Veel baby’s worden daar echt rustig van. Door je baby in een draagdoek of draagzak bij je te hebben, voelt hij zich omhuld. Een beetje zoals tijdens de zwangerschap. Ook is hij echt heel dicht bij je, hij voelt je bewegingen en warmte, hoort je stem en hart en ruikt jou. Dat constante contact is zeker voor de net pasgeborenen heel erg fijn.
Minder huilen, eerder praten
Wist je dat baby’s die veel gedragen worden, vaker rustiger zijn en minder huilen? Ook stimuleert het de sociale ontwikkeling doordat ze veel dichter bij jouw gezicht zijn en dus veel meer zien hoe jij met anderen omgaat. En kinderen die veel gedragen worden, leren vaak eerder praten. Ze zien steeds jouw gezicht en je bewegende mond als je praat. Daardoor leren zij sneller om mondbewegingen en mimiek te koppelen aan verschillende klanken.
Goed voor de lichamelijke ontwikkeling
Het dragen van een baby is ook goed voor de lichamelijke ontwikkeling. Het zorgt er al voor dat er minder kans is op reflux en krampjes. Je baby kan in een draagdoek liggen of daarin in de ‘kikkerhouding’ gedragen worden. Dat is een heel natuurlijke houding die ze ook aannemen als je je baby op je borst legt. Ze krullen zich dan zeg maar op waarbij ze hun beentjes optrekken, naar buiten geopend met een mooi, bol ruggetje. Deze houding is goed voor de ontwikkeling van hun rug- en nekspieren. Wel is het heel belangrijk dat de draagdoek of draagzak die je gebruikt, het hoofdje van je baby goed ondersteunt. In ieder geval totdat de nekspieren zo sterk zijn dat ze zelf hun hoofdje rechtop kunnen houden. Natuurlijk moet je baby ook goed kunnen ademen in de draagdoek of draagzak. En als ze nog heel klein zijn, is het belangrijk dat je ze met het gezicht naar jou toe draagt zodat het ruggetje zich in die natuurlijke bolling kan vormen en je baby optimaal ondersteund wordt.
Verschillende soorten draagdoeken
Een draagdoek is, zoals de naam al zegt, een doek die je zelf om jou en je baby heen wikkelt. Het is vaak een lange lap stof. Er zijn rekbare en geweven draagdoeken en een ringsling draagdoek. Allemaal kun je ze vanaf de eerste dag gebruiken maar er zijn wel verschillen.
Rekbare draagdoek
Een rekbare draagdoek is gemaakt van tricot en gebruik je om je baby op de buik te dragen. Doordat de stof wat mee rekt, kun je het gebruiken totdat jouw kindje zo’n 7 kilo zwaar is. Niet elke rekbare draagdoek is voor de zomer geschikt. Deze draagdoek moet je namelijk in meerdere lagen om jou en je baby heen wikkelen. Op warme dagen kan dat alleen als de draagdoek van een luchtig materiaal gemaakt is. Het gemak van deze draagdoek is vooral dat je hem om kunt houden als je je baby er even uit wilt halen. Om bijvoorbeeld te verschonen of te voeden. Je hoeft daarna die doek niet weer helemaal opnieuw vast te knopen maar je stopt je baby gewoon zo terug.
Geweven draagdoek
De geweven draagdoek is wat steviger en kan daardoor langer gebruikt worden dan de rekbare draagdoek. Ook kun je hiermee je baby op zowel je buik, rug als heup dragen. Het is meestal gemaakt van een natuurlijk materiaal zoals katoen, linnen, wol of bamboe waardoor het zowel op warme als koude dagen heel comfortabel is. Wel moet je het elke keer opnieuw knopen als je je kindje er even uit hebt gehaald. En dat knopen moet je wel even oefenen maar heb je eenmaal de slag te pakken, dan heb je hier meestal lang plezier van.
Ringsling draagdoek
Een ringsling draagdoek is het makkelijkst om te dragen. Het is een kort stuk stof met 2 ringen. Je doet alleen de stof door die ringen en trekt de banden aan. Je draagt je baby hiermee op de heup en je kunt het al vanaf de geboorte gebruiken. Het is vooral handig bij kleine stukjes maar voor ouders met rugklachten wordt deze draagdoek afgeraden.
De draagzak
Een draagzak is heel anders dan een draagdoek. Zo is de draagzak vaak al voorgevormd met gewatteerde schouderpanden en een (deels) gewatteerd rugpand. Je kunt dit niet meteen vanaf de geboorte gebruiken omdat je baby hiervoor met gespreide benen moet kunnen zitten. Meestal is dat pas vanaf een maand of 3. Je kunt de draagzak vaak wel tot ver in de peutertijd gebruiken. Afhankelijk van het merk en type draagzak dat je kiest, kun je je baby op de buik, rug en/of heup dragen. Het grote voordeel van een draagzak is vooral dat het heel gemakkelijk in gebruik is. Je hoeft geen ingewikkelde knopen te leren. Het sluit met klittenband of clips, eenvoudiger kan eigenlijk niet.
Wanneer je niet meteen een draagzak of draagdoek kunt dragen
Het dragen van je baby in een draagzak of draagdoek is dus voor je baby zelf heel goed, maar ook voor jou is het heel prettig. Let alleen wel op als je een keizersnede hebt gehad, last hebt van bekkeninstabiliteit of door de bevalling erg verzwakt bent. In dat geval kun je niet meteen na de bevalling jouw baby met een draagdoek dragen. Jouw arts of verloskundige zal je adviseren vanaf wanneer dit voor jou wel mogelijk is.
Meer tips van andere jonge moeders, bij Verloskundigen Amsterdam Zuid
Er zijn verschillende praktische redenen om voor een draagzak of draagdoek te kiezen. Maar het belangrijkste is dat jij het ook gewoon prettig vindt dragen. Probeer het dus uit en ga naar een winkel om het te passen. Dat kan samen met jouw baby maar dat hoeft niet. Of vraag eens aan andere jonge moeders naar hun ervaringen met een draagzak of draagdoek. Bij Verloskundigen Amsterdam Zuid hebben we appgroepen voor onze cliënten die daarin dit soort ervaringen na de bevalling ook vaak uitwisselen. Lijkt jou dat ook handig? Kom dan voor of tijdens jouw zwangerschap eens kennismaken, we ontmoeten je graag!