Fulltime kolven

Als borstvoeding niet mogelijk is en je toch moedermelk wilt geven

Je wilde graag borstvoeding geven, maar om wat voor reden dan ook lukt dat niet. Om jouw baby toch moedermelk te laten drinken, kun je kiezen voor fulltime kolven. Maar waar je bij borstvoeding je baby aanlegt zodra die daarom vraagt, moet je bij kolven veel meer plannen en regelen. Omdat je naast het kolven, ook nog je baby moet voeden. Fulltime kolven is dus goed mogelijk, maar het vraagt wel wat van je. Om je daar zo goed mogelijk bij te helpen, hebben wij in dit blog praktische tips en adviezen voor je verzameld.

Te vroeg geboren

Als je baby te vroeg geboren is, kan die vaak nog niet zelf aan de borst drinken. In dat geval is kolven een goede manier om de moedermelk op gang te brengen en je baby al vanaf het begin toch borstvoeding te geven, al doe je dat dan via een flesje. Je kunt dat net zo lang blijven doen totdat je alsnog overstapt op borstvoeding, of je kiest voor fulltime kolven totdat je overstapt op andere voeding.

Borstvoeding lukt niet

Het kan ook zijn dat de borstvoeding niet lukt omdat je baby moeite heeft met aanhappen, omdat jij kloven krijgt of omdat je niet zeker weet of je baby wel voldoende drinkt met de borstvoeding. Kolven is dan een heel goede, vaak tijdelijke, oplossing waarmee er toch voor kunt zorgen dat jouw kindje moedermelk blijft drinken. En is je baby wat groter en sterker, dan is het vaak de moeite waard om alsnog naar een lactatiekundige te gaan. Die kan samen met jou proberen om je baby opnieuw aan de borst aan te leggen zodat je de borstvoeding weer op kunt pakken.

Wanneer begin je met kolven?

Je kunt op elk moment beginnen met het kolven. Is je baby te vroeg geboren, dan is het algemene advies om zo snel mogelijk na de bevalling te starten met kolven. Het liefst al binnen een paar uur. Je brengt daarmee de melkaanmaak op gang. Ben je begonnen met borstvoeding geven maar moet je daar op enig moment mee stoppen, dan begin je met kolven op het moment dat je eigenlijk je baby weer zou aanleggen.

Kleur van moedermelk

Met borstvoeding zie je de moedermelk niet maar als je kolft kan het opvallen dat de kleur kan veranderen. Zeker als je direct na de bevalling daarmee begint, zie je dat. In het begin is het dan nog wat gelig van kleur, dit wordt langzaamaan witter.

Fulltime kolven: een dagtaak

Kies je voor fulltime kolven, dan is het ritme daarvan gelijk aan het geven van borstvoeding. Net na de bevalling is dat meestal zo’n 8 keer per dag. Dat is dus echt een dagtaak, want naast het kolven moet je ook nog voeden. Vooral in de nacht kan dit zwaar zijn omdat je deze periode toch al weinig rust krijgt. Maar het is wel belangrijk om ook in de nacht te kolven. Daarmee zorg je namelijk voor een piek aan prolactine; een hormoon dat de melkklieren stimuleert om weer melk aan te maken. Zo houd je de productie op gang. Om toch nog wat rust te pakken kan het helpen om een ander jouw baby te laten voeden. Het kolven is al pittig genoeg en niemand wordt er beter van als jij oververmoeid raakt. En het intieme contact met je baby dat je zou hebben tijdens het borstvoeden, kan ook op andere momenten. Bijvoorbeeld door lekker samen te zitten of te liggen. Doe dat dan huid-op-huid, net zoals je baby het zou ervaren bij het geven van borstvoeding.

Waar moet een goede kolf aan voldoen?

Een goede kolf is essentieel. Kies voor een dubbelzijdige kolf, dat scheelt je al meteen de helft van de tijd. En let op dat de borstschilden goed passen, anders wordt het uiteindelijk pijnlijk en neemt de melkproductie af. Verder is een elektrische kolf het handigste, met natuurlijk een goede accu. Omdat je vaker op de dag moet kunnen kolven, is het handig als het kolfapparaat ook op een powerbank kan werken. Het maakt dan niet uit waar je bent en of er wel of geen stopcontacten zijn, je kunt dan altijd kolven.

Een kolf lenen, huren of kopen?

Een goede kolf is best prijzig, vandaar dat kolven vaak geleend of gehuurd worden. Twijfel je welke kolf voor jou goed is? Huur er dan eerst een. Je kunt dan een professionele borstkolf huren zodat de productie voor de borstvoeding goed op gang komt. En je ervaart meteen wat jij wel en niet prettig of belangrijk vindt aan een kolf. Wil je daarna alsnog zelf een kolf kopen, dan weet je heel goed waar je op moet letten. Een kolf wordt ook vaak geleend. Dat kan prima, maar dan moet het wel een gesloten systeem hebben. Dat betekent dat er tussen de kolfset en de pomp een barrière zit waardoor bacteriën en schimmels zich niet via de motor kunnen verplaatsen. Dit geldt natuurlijk ook als je een tweedehands kolf wilt aanschaffen. Wil je sowieso een nieuwe kolfset kopen? Doe dit dan niet alvast tijdens de zwangerschap maar wacht tot na de bevalling. Je weet immers dan pas of je een kolf zoekt voor fulltime kolven of voor een ander doel. En dat bepaalt ook wat voor soort borstkolf je nodig hebt.

Eten en drinken als je kolft

Zorg er altijd voor dat je water bij je hebt. Tijdens het kolven kun je dorst krijgen, zet dus een glas of flesje water in de buurt. Je lijf heeft het nodig. Verder moet je natuurlijk wel uitkijken met wat je eet en drinkt. Alcohol heeft een paar uur nodig om weer uit je lichaam te verdwijnen dus zorg dat je in de uren voor het kolven niet drinkt of gooi die moedermelk weg. Ook is het niet handig om in de periode dat je kolft, te gaan diëten. Het geven van borstvoeding, wel of niet via kolven, kost al energie dus je moet goed voor jezelf zorgen. En daarbij komen door het diëten ook afvalstoffen vrij die weer in de moedermelk terecht kunnen komen.

Afgekolfde melk bewaren of invriezen

De afgekolfde melk bewaar je in flesjes of zakjes die je zo snel mogelijk na het kolven in de koelkast zet. Schrijf altijd de datum en tijd erop. Aan het eind van de dag kun je alle gekoelde melk van die dag mengen. De samenstelling is dan het meest optimaal. Heb je meer dan je nodig hebt, vries het dan in. Probeer als het kan om de ingevroren melk niet te lang te bewaren, het is immers afgestemd op de leeftijd en behoefte van jouw baby .

Ontdooien van moedermelk

Het ontdooien van bevroren moedermelk gebeurt het beste langzaamaan in de koelkast. Dit duurt rustig zo’n 12 uur, dus denk er op tijd aan. Moet het toch eens sneller, houd het dan onder een stromende kraan die langzaam van koud naar warm gaat. Ontdooi de moedermelk nooit onder heet water!

Juiste temperatuur van gekolfde melk

De beste temperatuur van gekolfde melk is net als met flesvoeding, zo rond de 30 tot 35 C graden. Je checkt dit met een druppel op de binnenkant van je pols. De melk verwarm je het beste heel gelijkmatig, in warm water of in een flessenwarmer. Moedermelk mag nooit in de magnetron. De melk verwarmt dan niet gelijkmatig en belangrijke bestanddelen van de melk gaan dan stuk. Kun je de melk niet opwarmen? Geeft het dan koud. Wij zien genoeg baby’s die ook dat prima vinden en het gewoon opdrinken.

Fulltime kolven is pittig

Fulltime kolven zegt het eigenlijk al, het is een fulltime job. Schakel dus je omgeving in voor andere klusjes want dit gaat jou veel tijd en energie kosten. En heb je er vragen over, dan kun je altijd ons om advies vragen. Wij hebben veel tips voor je en kunnen je ook doorverwijzen naar ervaren lactatiekundige. En ben je er op een gegeven moment helemaal klaar mee? Dan is dat ook goed. Elke keer dat je jouw baby hebt gevoed met moedermelk is meegenomen en een vrolijke, energieke mama is minstens zo belangrijk voor een gelukkige baby!

Vragen of voorbereiden op borstvoeding? Volg de workshop via onze verloskundigenpraktijk!

Weet je dat je je al voor de bevalling goed kunt voorbereiden op het geven van borstvoeding? Via onze praktijk kun je een borstvoedingscursus volgen, in het Nederlands en Engels. Ook kolven wordt daar besproken zodat je meteen weet wat je nog meer voor opties hebt of waar je op moet letten. Meer daarover lees je hier, of vraag ons ernaar. We vertellen je graag meer!