Je ovulatie berekenen

Ontdek zelf wanneer jouw vruchtbare dagen zijn

Als je de wens hebt om zwanger te worden is het handig om je ovulatie te berekenen. Je weet dan ongeveer wanneer jouw vruchtbare dagen zijn. Hoe je jouw ovulatie berekent? Dat kan op verschillende manieren. In dit blog vertellen we je er meer over. Heb je vragen over zwanger worden of wil je eens praten over jouw kinderwens? Dan kun je altijd bij ons terecht. Als verloskundigen zijn wij er namelijk ook al voor je als je nog niet zwanger bent!

It’s all about timing!

Zwanger worden? Dat heeft voor een groot deel met timing te maken! Dat klinkt niet heel romantisch, en dat is het eigenlijk ook niet. Feit is dat je maar een paar dagen per maand vruchtbaar bent. En alleen op die dagen kun je zwanger worden. Vrij je net op een andere dag, dan moet je weer een maand wachten tot de volgende kans zich aandient. Je ovulatie berekenen is dus een heel praktische en nuttige manier om je kans op zwanger worden te vergroten.

De dagen voor de ovulatie

Je ovulatie is het moment van de eisprong. In de eerste uren daarna ben je het meest vruchtbaar. Een dag na de ovulatie is je vruchtbaarheid alweer zo goed als nihil. De dagen voor de ovulatie ben je een beetje tot steeds meer vruchtbaar; vijf dagen voor de ovulatie een beetje, drie dagen ervoor meer tot één dag voor de ovulatie waarop je heel erg vruchtbaar bent. Deze duur heeft te maken met het feit dat zaadcellen tot zo’n vijf dagen in jouw lichaam kunnen overleven. Hierdoor gaan we uit van een gemiddelde periode van drie tot vijf dagen per cyclus waarop je vruchtbaar bent.

Onregelmatige cyclus?

Zijn jouw cycli heel regelmatig, is jouw menstruatie dus steeds na eenzelfde periode? Dan is jouw ovulatieberekening vrij betrouwbaar. Is jouw cyclus daarentegen heel onregelmatig, dan is dat veel lastiger. In dat geval kun je beter een ovulatietest gebruiken. Dat lijkt op een zwangerschapstest maar meet de LH in je urine. Dat is een hormoon dat één tot twee dagen voor de eisprong vrijkomt.

Zo bereken je jouw vruchtbare dagen

Stel dat jouw menstruatie elke 28 dagen plaatsvindt, dan is jouw cyclus als volgt:

  • Dag 1 de dag waarop je menstruatie begint
  • Dag 14 de dag van de ovulatie
  • Dag 10 t/m 14 vruchtbare periode

Zwanger worden, ovulatie berekenen[/fusion_button]Je cyclus is de periode van jouw eerste dag van je menstruatie tot de laatste dag voor je volgende menstruatie. Duurt jouw cyclus wat langer of korter? Neem dan de middelste dag als de dag waarop je ovuleert. Vanaf zo’n vier dagen daarvoor ben je vruchtbaar.

Apps om je ovulatie te berekenen

Vind je het maar een gedoe, zelf tellen wanneer je vruchtbaar bent? Je kunt je ovulatie ook berekenen via handige apps. Er zijn verschillende apps waarmee je jouw vruchtbaarheid kunt bijhouden. Google maar eens op ‘app ovulatie berekenen’ en je hebt volop keus! Of zorg dat je jouw lichaam goed leert ‘lezen’ zoals we al eens beschreven. Sommige vrouwen herkennen de signalen en een enkeling voelt zelfs de eisprong. Ook kan het meten van je temperatuur helpen.

Gezond leven en een vruchtbare man

Het berekenen van je ovulatie is natuurlijk geen garantie op een zwangerschap. Zie het als een handig hulpmiddel waarmee je de kans vergroot. Maar daarbij speelt ook jouw gezondheid en die van je partner een rol. Probeer zo gezond mogelijk te leven, zorg goed voor jezelf en slik foliumzuur. Over wat je partner kan doen om zijn vruchtbaarheid positief te beïnvloeden, schreven we eerder dit blog.

De verloskundige, ook voor vragen over zwanger worden

Lukt het je ondanks alles niet om zwanger te worden? Maak dan gerust een afspraak bij ons op het spreekuur. We staan voor je klaar!