Kraamweek tips

Praktische tips voor de eerste weken na de bevalling

We hebben er al eerder over geblogd, de kraamtijd. Maar goede tips kun je nooit te veel krijgen, toch? Daarom nu een blog met tips voor de kraamweek. Want net als dat jij je goed voorbereid op je bevalling, is een slimme voorbereiding van je kraamtijd ook een echte aanrader!

Het 4e trimester

De kraamtijd wordt ook wel het 4e trimester genoemd en is meer dan de bekende eerste kraamweek; officieel zijn de eerste zes weken na de bevalling de gehele kraamtijd. Natuurlijk ervaar je die eerste week anders dan de zesde week, maar het blijft een hectische periode waarin het belangrijk is dat je goed voor jezelf zorgt. Want pas dan kun je ook goed voor je baby zorgen.

Neem rust

Om goed voor jezelf te zorgen, is het vooral belangrijk dat je rust neemt. En dat betekent dat je sommige bezigheden beter even kunt uitbesteden. Heb je de eerste dagen nog een kraamhulp, daarna sta je er zelf voor. Schakel dan je netwerk in, zij helpen je vast graag zodat jij de tijd hebt om te wennen aan de nieuwe situatie en drukte die bij een pasgeborene hoort.

Handig: Rondje koken!

Een praktische manier van hulp inschakelen, is de website rondjekoken.nl. Een superslimme en makkelijke manier om ervoor te zorgen dat jij de eerste periode je niet druk hoeft te maken over de maaltijden. Die worden voor je geregeld door al jouw vrienden en familie die via deze site zelf kunnen aangeven wanneer ze wat voor jullie koken. Ook handig, want zo voorkom je dat je ineens heel veel eten hebt of steeds dezelfde ovenschotel aangeboden krijgt 😉.

Handig: Rondje koken!

Je partner

Vooraf bedenken wat je wilt en wat je liever even niet doet, is ook belangrijk als voorbereiding. Ga er in ieder geval vanuit dat je voldoende rust inplant. Jouw lijf heeft dat nodig maar je baby ook. Je partner kan hierin een grote rol spelen; door telefoontjes aan te nemen en op te letten bij het inplannen van het bezoek.

Cursussen en workshops

Tijdens je zwangerschap kun je al verschillende cursussen volgen om je voor te bereiden. Zoals op het geven van borstvoeding. In onze praktijk kun je hier workshops voor volgen. Handig is ook de online cursus ‘Het Vierde Trimester’ van Mom & Co. Een heel complete cursus die ingaat op alles wat je de eerste maanden na de bevalling kunt verwachten; van het herstel na de geboorte tot en met de voeding die je geeft of hoe je omgaat met veranderingen in je relatie.

Neem de tijd

De kraamtijd heb je nodig om te herstellen, fysiek en mentaal. Gun jezelf ook die tijd en zoek hulp als je merkt dat je fysieke klachten krijgt. Zoals bekkenbodemklachten of urineverlies. Of als het je mentaal even te veel wordt. Ook na je bevalling kun je bij ons terecht voor vragen of zorgen.

Twijfels of vragen over jouw baby?

Hetzelfde wat voor jou geldt, geldt ook voor jouw baby. Ook die moet wennen aan een heel andere situatie. Twijfel je of het wel goed gaat, of je baby voldoende drinkt, niet te veel huilt of heb je andere vragen? Ook dan staan wij voor je klaar.

Wij zijn er voor je, ook na je zwangerschap

Als verloskundigen zijn wij er niet alleen voor de tijd dat je zwanger bent. We dragen de zorg na de kraamweek wel over aan je huisarts, maar je kunt nog altijd contact met ons opnemen als je vragen of zorgen hebt. We helpen je graag of verwijzen je door als we denken dat dat nodig is. En wil je ons nu al wat vragen over de kraamweek? Dan kan dat ook. We horen graag van je!