Wat als de kraamzorg pas de volgende dag komt

Wat doe je die eerste dag, en nacht, met jouw baby?

Ga je na de bevalling in het ziekenhuis naar huis, dan kan het soms gebeuren dat de kraamzorg niet meteen komt maar pas de volgende dag. En dat kan voor jou als nieuwe moeder best wel even spannend zijn. Wil je hierop voorbereid zijn? Lees dan dit blog met praktische tips voor jouw allereerste dag, en nacht, met je baby.

Thuisbevalling

Wie thuis bevalt met een verloskundige, heeft al een kraamverzorgster aan het bed tijdens de bevalling. Zij komen namelijk om ons te ondersteunen en ze helpen jou na de bevalling met het douchen en bij de eerste voeding. Beval je dus thuis? Dan bellen wij voor jou de kraamzorg en is ze er vanaf het eerste moment bij.

Ziekenhuisbevalling

Beval je in het ziekenhuis en mag je daarna snel naar huis, dan komt in principe de kraamzorg meteen naar jou toe. Je belt dan zelf de kraamzorg vanuit het ziekenhuis na de bevalling zodat ze op de hoogte zijn. Is jouw bevalling medisch en beval je dus onder de controle van een gynaecoloog, dan kan het zijn dat je in het ziekenhuis moet blijven. In het algemeen heb je tot en met de achtste dag na de bevalling nog recht op kraamzorg. Zodra je weet wanneer je uit het ziekenhuis mag vertrekken, bel je zelf de kraamzorg. Samen bepalen jullie dan wanneer de kraamverzorgster bij jou komt.

Meteen kraamzorg

De regel is dat je altijd meteen kraamzorg krijgt, al is het maar voor een paar uurtjes of zelfs een uurtje. Je kunt dan even opstarten en krijgt de eerste tips en adviezen over het voeden, verschonen en temperaturen. Genoeg om de eerste uren door te komen totdat de kraamzorg weer komt en wat langer aanwezig is.

De eerste nacht met je baby

Stel dat de kraamzorg toch niet meteen beschikbaar is als jij uit het ziekenhuis thuiskomt, dan is het goed te weten wat je dan kunt doen. Zodat je die eerste dag en nacht goed doorkomt. De eerste uren na de bevalling is je baby waarschijnlijk veel wakker, maar daarna vallen ze vaak in een diepe slaap. Leg je baby dan in het wiegje of ledikantje op de rug. Probeer die uren zelf ook te slapen zodat je vast wat kunt uitrusten. Vind je het spannend, zo’n eerste nacht? Houd je baby dan dichtbij, bijvoorbeeld door het bedje van je baby naast jouw bed plaatsen.

Als je baby huilt

Huilt je baby ’s nachts? Dat kan komen omdat alles natuurlijk nieuw is en ze moeten wennen aan de overgang. Het kan ook zijn dat je baby wat misselijk is doordat hij vruchtwater heeft ingeslikt. Houd je baby dan bij je en probeer hem te kalmeren door lekker rustig samen te liggen. Je kunt je baby op z’n zij leggen terwijl je hem vasthoudt, of haar natuurlijk, en zachtjes op het ruggetje kloppen. Doordat je baby bij jou ligt, je warmte voelt, je geur ruikt en je hartslag hoort, kan hij ook weer rustig worden.

Je baby voeden

Natuurlijk kan het ook zijn dat je baby honger heeft. Je kunt sowieso proberen om de borst te geven. Geef je flesvoeding, dan volg je daarin het advies dat je in het ziekenhuis hebt gekregen. Wil je baby niet drinken, dan is dat niet erg. Die eerste dag heeft hij doorgaans nog voldoende reserves vanuit de baarmoeder. Je baby voeden of verschonen doe je alleen als je baby dat aangeeft. Je hoeft hem er niet voor wakker te maken. Wil je borstvoeding geven maar gaat dat die eerste dag of nacht nog niet zo makkelijk? Dan kun je ook zelf met de hand een beetje kolven en dit op een lepeltje geven. Ben je nu al van plan om borstvoeding te geven, volg dan ook de workshop Borstvoeding. Deze is elke maand en wordt in het Nederlands en Engels gegeven. Meer informatie daarover vind je hier op onze site.

Temperatuur van je baby

Het kan ook zijn dat je baby het koud heeft. Zorg dat je jouw baby lekker hebt aangekleed en kies voor die eerste nacht nog een zacht mutsje. Wollen producten zijn het prettigst voor jouw baby, die zijn wel warm maar ze worden niet te warm. Ook voelt het een stuk aangenamer en warmer dan babykleding van andere materialen.

Door je baby tegen je aan te houden, wordt hij ook warm. Gebruik je een kruik, leg die dan alleen in het bedje voordat je baby erin gaat. Leg nooit je baby met een kruik in het bed om ongelukken en brandwonden te voorkomen! Twijfel je of je baby warm genoeg is? Voel dan in het nekje. Of meet de temperatuur op, die zou tussen de 36,5 graden Celsius en 37,5 graden Celsius moeten zijn.

Jijzelf na de bevalling

Natuurlijk moet je ook jezelf goed in acht nemen. Zorg ervoor dat je je rust krijgt maar probeer wel elke 3 tot 4 uur proberen te plassen. Spoel daarna altijd nog na met lauwwarm water. En krijg je koorts? Dan neem je contact op met je verloskundige. Lig je toch ’s nachts wakker en gaat er van alles door je hoofd? Schrijf je vragen dan op zodat je ze de volgende dag aan je kraamzorg kunt stellen. Die eerste dag en nacht kan wat spannend lijken maar vergeet niet het allerbelangrijkste: geniet ook van je pasgeboren baby en neem de tijd om samen een ritme te vinden.

Ook in de kraamweek zijn wij er voor je

Of je nu thuis bent bevallen of in het ziekenhuis, ook in de kraamweek zijn wij er voor je. In de kraamweek bezoeken we jou en je baby nog een paar keer. En wil je daarna nog je vragen bespreken? Bel of mail ons, ook dan staan we voor je klaar!

Jouw verloskundige in Amsterdam-Zuid

Wil je weten wie wij zijn? Laten we dan kennismaken! We zijn op op twee locaties in Amsterdam-Zuid gevestigd. Plan nu jouw afspraak en we spreken elkaar dan snel!