Lactatiekundige

Voor hulp bij en informatie over borstvoeding

Borstvoeding geven is heel natuurlijk, maar toch gaat het niet altijd helemaal vanzelf. Loopt het bij jou niet zoals je zou willen of heb je vragen over het geven van borstvoeding? Dan is er de lactatiekundige. Ingrid de Graaff, onze collega, is ook lactatiekundige. Via onze assistentes kun je bij haar een consult aanvragen. Maar ook hebben we verschillende lactatiekundigen in ons netwerk waar je met jouw vragen terecht kunt of die een voorlichtingsavond over borstvoeding verzorgen op onze praktijk.

Wat is een lactatiekundige?

Een lactatiekundige is een expert in borstvoeding. Zij geven vooraf voorlichting zoals tijdens onze voorlichtingsavonden. Maar ze helpen ook om borstvoedingsproblemen op te lossen als je daar na de bevalling tegenaan loopt. Wil je zeker weten dat je een gecertificeerde gezondheidsprofessional treft? Check dan of ze zijn aangesloten bij de NVL en IBCLC-gecertificeerd zijn. Dat is een garantie voor hun opleiding en dat ze zich regelmatig laten bijscholen waardoor ze altijd bekend zijn met de laatste ontwikkelingen.

Borstvoeding en moedermelk

Volgens de WHO is borstvoeding dé voedingsbron voor baby’s. Moedermelk bevat namelijk alles wat jouw kindje nodig heeft, zowel de voedingsstoffen om goed te kunnen groeien maar ook afweerstoffen die beschermen tegen infecties.

Voordelen van borstvoeding

Wil je en kun je borstvoeding geven, dan heeft dat veel voordelen. Het past bijvoorbeeld precies bij dat wat jouw kindje op dat moment nodig heeft. Maar het heeft meer voordelen, zoals:

 • Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben minder vaak infecties
 • Het lijkt erop dat moedermelk meer beschermt tegen allergieën zoals eczeem en astma
 • Je hebt altijd de voeding bij je, waar je ook bent en het is ook altijd op de juiste temperatuur
 • Door het intieme huid-op-huidcontact hecht je baby zich beter
 • De zwangerschapskilo’s verdwijnen sneller

Voorlichtingsavond ‘Borstvoeding’

Met zoveel voordelen is het niet zo gek dat veel aanstaande moeders ervoor kiezen om borstvoeding te gaan geven zodra de kleine geboren is. Of dat ze het in ieder geval overwegen om het te gaan doen. Om daar dan goed op voorbereid te zijn of om vragen over het wel of niet geven van borstvoeding te beantwoorden, organiseren wij met grote regelmaat de voorlichtingsavond ‘Borstvoeding’ op onze praktijk. Want door jezelf én je partner tijdens de zwangerschap goed voor te bereiden op het geven van borstvoeding, is de kans op succes veel groter. Deze praktische voorlichtingsavond wordt gegeven door Myrte van Lonkhuijsen. Zij is lactatiekundige in Amsterdam en heeft zelf ervaren hoe moeilijk borstvoeding in het begin kan zijn.

Wanneer ga je naar de lactatiekundige?

Ook al heb je je zo goed mogelijk voorbereid, het geven van borstvoeding kan toch anders verlopen dan gedacht of gehoopt. En ook dan kun je bij de lactatiekundige terecht. Zij geven je antwoord op al je vragen en helpen je bij lastige situaties zoals:

 • Moeite met aanleggen
 • Pijn tijdens de borstvoeding
 • Je baby die slecht of moeilijk drinkt
 • Je baby die onvoldoende groeit
 • Borstontsteking
 • Problemen met kolven
 • Het voeden van een tweeling
 • Afbouwen van borstvoeding

Lactatiekundige, ook via Verloskundigen Amsterdam Zuid

Wil je in contact komen met een lactatiekundige? Check dan het overzicht van onze samenwerkingspartners hier op de site. Ben je geïnteresseerd in de voorlichtingsavond ‘Borstvoeding’? Dan kun je je daarvoor aanmelden via de site. Of stel ons jouw vraag tijdens je volgende afspraak. We staan altijd voor je klaar!