Wat je kunt verwachten van jouw kraamweek

Tips om je daarop voor te bereiden

Je kraamweek staat misschien wel het laatst op je lijstje met to-do’s als je zwanger bent. Eerst maar eens fit en vitaal door de zwangerschap komen en dan de bevalling doorstaan. Zodra de baby er is, is er ook kraamzorg en met alle spullen, meubeltjes en kleertjes in huis, komt de rest vast wel goed. Toch? Je zou zeggen van wel, maar uit ervaring weten we dat veel zwangeren zeggen dat ze die week geleefd werden. Dat ze veel minder bezoek wilden. En dat ze het eigenlijk best heftig vonden. Daarom onze tips hoe jij je kunt voorbereiden op die kraamweek.

Wat je kunt verwachten van jouw kraamweek

Bezoek? Nu. Even. Niet!

Het lijkt vaak supergezellig en helemaal leuk, kraambezoek. Allemaal lekker langskomen en de baby bekijken, knuffelen en vasthouden. En sommigen vinden dat ook leuk. Maar veel vrouwen denken daar ineens heel anders over als de baby er eenmaal is. Zo’n bevalling is nu eenmaal intensief en de emoties kunnen alle kanten op schieten. Zowel je lijf als je hoofd hebben tijd nodig om weer bij te komen. En je baby net zo goed. Rust, rust, rust en regelmaat zijn zeker in die eerste dagen het allerbelangrijkste. Bezoek? Dat komt later wel.

Rustig aan

Beperk het bezoek in de eerste twee weken tot de mensen die het meest dichtbij staan. Opa’s en oma’s bijvoorbeeld of die goede vriendin. Na twee weken is je baby nog net zo schattig en lief en voel jij je alweer een stukje fitter. Rustig aan beginnen dus, veel zwangeren vertellen ons achteraf dat ze dat eigenlijk liever hadden gedaan.

Waakhond

Hoe je dat dan regelt? Zet je partner als waakhond in, ondersteund door de kraamzorg. Zij zijn sowieso gewend om jouw lichaamstaal en dat van je baby te lezen en zullen zonder enige moeite of schaamte je bezoek vriendelijk maar onmiskenbaar op tijd naar buiten dirigeren. Je partner kan in de kraamweek de telefoon beheren; laat hem of haar maar de appjes en telefoontjes beantwoorden en alle verzoeken tot bezoek regelen of afzeggen. Jij pakt je telefoon er wel bij als jij daar zin in hebt. Of niet, dat is ook goed.

Kraamweek, wat kun je verwachten?

Vraag om hulp

Wat we ook vaak horen is dat vrouwen achteraf toch wel anderen om hulp hadden willen vragen. Iemand die even wat boodschappen komt brengen, of een kant-en-klare ovenschotel die alleen nog maar opgewarmd hoeft te worden. Mensen helpen graag en zeker in die kraamweek kun je het goed gebruiken. Veel zijn nog niet zo fit dat ze alweer de keuken induiken. Of de tijd ontbreekt omdat je druk bent met je baby. Dat geeft niet, een nieuw ritme moet nog gevonden worden en dat gebeurt ook wel. En als in de tussentijd anderen de praktische zaken van je kunnen overnemen, is dat alleen maar heel fijn.

Postpartum herstel

Weet ook dat je alert moet zijn op jouw fysieke herstel, ook wel postpartum herstel genoemd. Zoals je bekkenbodem. Door de zwangerschap en de bevalling heeft je bekken veel te verduren gehad wat later tot verzakkingen kan leiden. Dit kan nog een paar jaar duren, maar je doet er goed aan om er nu alvast naar te laten kijken. Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan je tips en adviezen geven om je herstel te bevorderen. Op onze site staat een lijst met partners die gespecialiseerd zijn in bekkenbodemproblematiek.

Voorbereiding op borstvoeding

Wil je borstvoeding gaan geven? Dan kun je daar misschien wel wat hulp bij gebruiken. Want ook al is borstvoeding de meest natuurlijke manier om je kindje te voeden, het gaat niet altijd vanzelf. Er zijn borstvoedingsvoorlichtingsavonden zodat jij je hierop kunt voorbereiden. En heb je vragen over de borstvoeding tijdens de kraamweek of erna? Dan kun je ook bij een lactatiekundige terecht.

Wij zijn er voor je, ook tijdens je kraamweek

Wij zijn er voor je, ook tijdens je kraamweek

Als jouw verloskundige zijn we ook tijdens de kraamweek nog bij jou en je baby betrokken. Wij informeren bijvoorbeeld jouw huisarts over de geboorte, we zijn er als je vragen of zorgen hebt en we houden jou en je baby tijdens die eerste dagen in de gaten. Je kraamverzorgster zal als het nodig is, in die kraamweek ook contact met ons opnemen. We blijven dus nog even bij je voor al je vragen en voor de zorg die je deze periode nodig hebt.

Meer weten over de kraamweek? Vraag het ons of volg een workshop!

Wil je nog meer weten over je kraamweek? Je kunt het ons altijd vragen tijdens een afspraak op onze praktijk. Of meld je aan voor een van de workshops die bij ons gegeven worden. Van ‘Leer je baby kennen’ tot een workshop over borstvoeding en je bekkenbodem, er zijn er verschillende die je nu al kunt volgen om straks goed voorbereid te zijn.