Wat regel je bij je zwangerschap

Een handige checklist

Zodra je zwanger bent, valt er van alles te regelen. Leuke dingen zoals de babykamer en de eerste babykleertjes, maar ook heel praktische zaken. Zoals de verzekering, kinderopvang en natuurlijk je verloskundige. Wat je wanneer moet doen, hebben wij hier voor je op een rijtje gezet.

Voordat je zwanger bent

Heb je een kinderwens maar ben je nog niet zwanger? Dan is het wel goed om je lichaam er alvast zo goed mogelijk op voor te bereiden. Begin dus alvast met het slikken van foliumzuur en multivitamines. Rook je? Dan is dit hét moment om daarmee te stoppen. En het minderen met, of beter nog alvast stoppen met, het drinken van alcohol raden wij je ook aan. Je weet immers niet precies wanneer je zwanger raakt. En de eerste weken van je zwangerschap ben je je daar mogelijk ook niet bewust van. Vandaar dat het beter is om deze voorbereidingen op tijd te treffen, dus voordat je zwanger bent.

Checklist van 4 tot 12 weken zwangerschap

Zodra jij een positieve zwangerschapstest hebt, kun je al het een en ander gaan regelen. Zoals:

 • Maak een afspraak bij een verloskundige; tussen 6 en 9 weken zwangerschap heb je daar al je eerste controle en wordt de termijnecho ingepland.
 • Wil je jouw baby naar de crèche brengen of wil je een andere vorm van kinderopvang? Regel dat dan ook nu meteen. Er zijn vaak lange wachtlijsten, dus hoe eerder je daarop staat, des te beter.
 • Was je nog niet gestopt met roken en/of alcohol drinken? Doe dat dat nu.
 • Zorg voor een gezonde leefstijl en schrap sommige voedingsmiddelen uit je menu. Een overzicht van wat je nu beter niet of heel weinig kunt eten, lees je hier op onze site. Ook kun je je aanmelden voor de workshop ‘Voeding tijdens je zwangerschap’ die wij organiseren op onze praktijk. Kijk snel hier om meer te lezen over deze workshop en je aan te melden.
 • Probeer om fit te blijven en ga lekker bewegen. Je kunt namelijk prima blijven sporten, zolang je maar goed naar je lichaam luistert en natuurlijk geen contactsporten doet. Tips om fit te blijven tijdens je zwangerschap staan in dit blog.
 • Slik je nog geen supplementen? Begin daar dan zo snel mogelijk mee. Neem in ieder geval dagelijks foliumzuur en vitamine D of een multivitamine voor zwangeren.

Checklist van 12 tot 24 weken zwangerschap

Je bent nu door het eerste trimester van je zwangerschap heen. Waarschijnlijk maak je het grote nieuws nu bekend en begint je zwangerschap ergens in de komende weken ook zichtbaar te worden. In deze periode is het goed om het volgende te regelen:

 • Regel de kraamzorg. Je hebt vrije keuze in wie jij wilt als jouw kraamverzorger maar weet dat ze vaak al vroeg worden ingehuurd. Heb jij dus een heel specifieke wens, regel dit dan zo snel mogelijk. Kijk hier voor een actueel overzicht van verschillende zzp’ers die de kraamzorg in Amsterdam-Zuid verzorgen.
 • Meld je aan voor een zwangerschapscursus. Op onze site vind je een uitgebreid overzicht van heel diverse zwangerschapscursussen in Amsterdam.
 • Regel de erkenning van je baby als je niet getrouwd bent.
 • Meld je zwangerschap bij jouw zorgverzekeraar, doe dat bij voorkeur voordat je 5 maanden zwanger bent.
 • Wil je weten of je een jongen of meisje krijgt? Vanaf zo’n 16 weken zwangerschap kun je een pretecho laten doen.
 • Meld je zwangerschap bij jouw werkgever. Vaak heb je daarvoor een verklaring nodig van jouw verloskundige zodat je werkgever het zwangerschapsverlof kan bepalen.
 • Deze periode is ideaal om de babykamer voor te bereiden; je hebt waarschijnlijk nog genoeg energie om daarvoor op pad te gaan en je hebt dan (hopelijk) ook genoeg tijd als de levertijd langer dan verwacht is. Ook is het goed om nu een begin te maken met de ‘babyuitzet’ zoals een luiertas en kleertjes.

Checklist van 24 weken zwangerschap tot de bevalling

De laatste periode van je zwangerschap kan alles steeds zwaarder lijken. Je hebt wellicht minder energie of last van ongemakken. Probeer daarom alles wat je hiervoor kon regelen, ook gedaan te hebben. Je kunt dan in dit laatste trimester nog voldoende tijd voor jezelf nemen. Wat je in deze periode in ieder geval nog wel moet regelen, is:

 • De bevalkoffer; een zogenoemde ‘vluchtkoffer’ die klaar moet staan voor het geval je plots naar het ziekenhuis moet voor de bevalling. Deze koffer zet je ook klaar als je van plan bent om thuis te bevallen, want je weet nooit zeker hoe de bevalling verloopt.
 • Alle spullen in huis halen voor een thuisbevalling. Ook hiervoor geldt dat het goed is om dit te regelen, zelfs als je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen. Je zal namelijk de eerste niet zijn die tijdens de bevalling ineens besluit om toch thuis te blijven.
 • Een kraampakket; dit kun je in sommige gevallen via je verzekeraar krijgen. En houd je hieruit spullen over? Dan ontvangen wij dat graag. Van al die overgebleven spullen maken wij weer complete kraampakketten voor mensen die dit zelf niet kunnen betalen.
 • Het geboorteplan; als je dat wilt, kun je jouw ideeën en wensen rondom de bevalling op papier vastleggen. Wij hebben daarvoor dit invulformulier (pdf). Het invullen hiervan is niet verplicht maar als je specifieke wensen hebt, is dit een makkelijke manier om ervoor te zorgen dat anderen ervan op de hoogte zijn.
 • De geboortekaartjes en natuurlijk namen voor jouw baby.
 • Ga je nog op vakantie? Regel dan bij jouw verloskundige een zwangerschapsverklaring als je met het vliegtuig gaat.

Tijdens een van de eerste consults ontvangen al onze cliënten ons Zorgplan. Daarin staat precies wat er in de bevalkoffer moet, wat je in huis moet hebben voor een thuisbevalling en voor die eerste periode thuis, de kraamweek.

Na de bevalling

Direct na de geboorte laat je het kraambureau of de kraamverzorger weten dat je bevallen bent. Binnen 3 werkdagen moet je baby aangegeven zijn bij jouw gemeente en binnen 4 maanden moet je de baby bijschrijven op de zorgverzekering. Meer praktische zaken voor de kraamweek en de periode erna, hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

Verloskundigen Amsterdam Zuid, ook voor alle vragen tijdens jouw zwangerschap

Tijdens jouw zwangerschap kom je regelmatig bij je verloskundige op consult. Kom je bij de Verloskundigen Amsterdam Zuid, dan bespreken we ook altijd met je wat er nog geregeld moet worden en beantwoorden we alle vragen die je maar kan hebben. Wil je met ons kennismaken, of je bij ons aanmelden voor jouw zwangerschap? Neem dan contact met ons op, we leren je graag kennen!