Nieuw: de Doula-service

Persoonlijke ondersteuning bij jouw ziekenhuisbevalling

Wordt jouw bevalling plots medisch? Dan verloopt alles vaak anders dan je vooraf had gedacht. Je moet dan in het ziekenhuis bevallen en onze begeleiding gaat over naar de medische staf. En dat vinden veel vrouwen niet zo prettig. Daarom hebben we iets nieuws: de Doula Angels. Een unieke doula-service voor onze cliënten. Zo blijven we betrokken en kun jij vertrouwen op maximale persoonlijke ondersteuning, een continuering van de zorg en het positieve doula-effect.

Minder ingrepen, meer vertrouwen

Wij zijn er voor jou, tijdens je zwangerschap en bij de bevalling. We begeleiden je en ondersteunen je, op elk moment. Dat vinden wij enorm belangrijk omdat we zien dat de bevallingen zo beter verlopen. Met minder onnodige ingrepen en met meer vertrouwen bij de vrouwen zelf. Alleen, sommige vrouwen worden ‘medisch’. Dat betekent dat ze niet meer de keus hebben om thuis of in het ziekenhuis te bevallen. Vanwege de medische indicatie moeten ze in het ziekenhuis bevallen, onder de verantwoordelijkheid van een gynaecoloog.

Als je medisch wordt

Als een zwangere medisch wordt, dan dragen wij de zorg over aan de gynaecoloog in het ziekenhuis. Dat kan al bij week 30 gebeuren maar ook pas tijdens de bevalling zelf. Tijdens zo’n medische bevalling kunnen wij meestal niet erbij zijn. Terwijl we er wel graag voor jou willen zijn, om je ook in die klinische omgeving persoonlijk te begeleiden en bij te staan. En daarvoor hebben we dus nu de Doula-service.

Doula = ‘dienende vrouw’

Een doula is een speciaal daarvoor opgeleide professional die zwangere vrouwen begeleidt bij de bevalling. Ze verricht geen medische handelingen, maar doet alles wat nodig is om de vrouw tijdens de bevalling te ondersteunen. De term komt uit het Grieks en betekent zoveel als ‘dienende vrouw’. En dat is ook precies wat ze doen aldus Lotte, een van de doula’s waar wij mee samenwerken. “Wij regelen het in het ziekenhuis zoals de vrouw het wil. We helpen haar door de weeën heen, betrekken de partner als die overdonderd is of bewegen hem of haar juist tot actie. We gaan in gesprek met artsen en we kunnen uitleggen wat er gebeurt of wat de mogelijkheden zijn.” De doula neemt overigens nooit beslissingen voor jou.

Het positieve ‘doula-effect’

Lotte vertelt: “Het blijkt dat vrouwen die bevallen, het beter doen als er andere vrouwen in de ruimte zijn. En de resultaten van een ziekenhuisbevalling zijn ook beter als er een doula bij aanwezig is.” Doordat er iemand bij is die het voor jou regelt en tussen jou en de staf van het ziekenhuis beweegt, krijgen veel vrouwen weer het gevoel van controle terug waardoor ze zich weer met vertrouwen aan de bevalling kunnen overgeven, zelfs in die onbekende klinische omgeving van het ziekenhuis.

Zo werkt de Doula-service

Met de Doula-service kun je op elk gewenst moment besluiten dat je je wil laten bijstaan door een doula. Val je dus ineens onder de verantwoordelijkheid van een gynaecoloog, dan zorgen wij voor de overdracht. En we bellen de doula, informeren haar waarna zij jou kan bijstaan bij jouw ziekenhuisbevalling. Hiervoor werken we samen met een aantal door ons geselecteerde doula’s die zijn afgestudeerd aan de Doula Academie. Er is dus altijd gegarandeerd een doula beschikbaar als dat nodig is en als jij dat wil.

Angels Fonds

Niet elke vrouw die een doula bij haar ziekenhuisbevalling nodig heeft, kan dat ook betalen. Daarom hebben wij het Angels Fonds opgericht. Onze Doula-service kost € 800,00 waarvan € 50,00 naar dit fonds gaat. Hieruit wordt een doula betaald als dat nodig is.

Niet aanwezig, wel betrokken

Natuurlijk zijn we er het liefste gewoon bij. Na al die maanden dat we jou tijdens je zwangerschap hebben begeleid, willen we er ook voor jou zijn bij de bevalling. Bij de medische bevallingen in het ziekenhuis kan dat helaas niet fysiek, maar via de doula’s zijn we toch betrokken. We weten zo zeker dat je dezelfde persoonlijke aandacht en uitstekende zorg krijgt die wij jou ook zouden geven. En we blijven op de hoogte; de doula kan ons informeren en zelfs met ons afstemmen als jij dat wil. Overigens hoeft dat niet, want alle doula’s waar wij mee samenwerken zijn goed opgeleid en ervaren. Het is hun vak om jou aan te voelen en precies te weten hoe zij jou het beste kunnen helpen. En voor jouw medische begeleiding is er natuurlijk de staf van het ziekenhuis.

Meer weten? Vraag het je verloskundige in Amsterdam!

Met deze exclusieve Doula-service zijn we de eerste verloskundigenpraktijk die op zo’n manier toch nog betrokken kan blijven bij de medische bevallingen van onze cliënten in het ziekenhuis. Meer over deze service lees je hier op onze site. Of vraag het je verloskundige in Amsterdam. We vertellen je er natuurlijk graag over!