Gewichtstoename tijdens je zwangerschap
“Hoeveel kom ik aan nu ik zwanger ben?”
Dit is misschien wel een van de meest gestelde vragen: “Hoeveel kom ik aan nu ik zwanger ben?”. We vinden allemaal de gezondheid van de baby het meest belangrijk, natuurlijk. Maar er zijn maar weinig zwangeren die niet zo nu en dan in de spiegel of op de weegschaal kijken en zich vertwijfeld afvragen of die gewichtstoename wel normaal is. Daarom een helder blog over de gewichtstoename tijdens je zwangerschap.
Paar kilo erbij? Heel gezond!
Hoeveel je aankomt en hoe groot jouw buik is, zegt niets over de grootte van je kindje of over de gezondheid ervan. Wel is het gezond en normaal als je een paar kilo’s aankomt tijdens je zwangerschap. Hoeveel ‘normaal’ is, is eigenlijk niet te zeggen. Iedereen is anders en heeft een eigen voedingspatroon. Maar er zijn wel een paar richtlijnen die we hier graag met je delen.
BMI als richtlijn
Allereerst is je BMI een indicator voor hoeveel je aankomt als je zwanger bent. Hoe lager je BMI was voordat je zwanger werd, hoe meer je naar verwachting aankomt. Dit komt omdat je tijdens je zwangerschap ook reserves al aanlegt voor de borstvoedingsperiode. Heb je overgewicht, dan valt de gewichtstoename door je zwangerschap meestal erg mee. Ter illustratie:
Vrouwen met: | Gewichtstoename (indicatief): |
Ondergewicht (BMI onder 18,5) | 12 – 18 kilo |
Normaal gewicht (BMI 18,5 – 25) | 11,5 – 16 kilo |
Overgewicht (BMI 25 – 30) | 7 – 12 kilo |
Obesitas (BMI 30+) | 5 – 8 kilo |
Gewichtstoename verschilt per trimester
De gewichtstoename is meestal niet geleidelijk verdeeld over je zwangerschap. Het meeste kom je aan tijdens het tweede trimester, vaak zo’n 6 kilo (bij een gemiddeld BMI). In het eerste trimester valt de gewichtstoename vaak wel mee, 1 tot 2 kilo’s. Er zijn ook vrouwen die juist dan afvallen omdat ze veel last hebben van ochtendmisselijkheid. In het derde trimester is de gewichtstoename meestal zo’n 3 tot 4 kilo.
Zo zijn de kilo’s verdeeld
Het extra gewicht dat je meezeult op het eind van je zwangerschap, zegt dus niets over het gewicht van je baby. Maar wees gerust, het is ook niet alleen maar vet 😉. Bij een gemiddelde toename van zo’n 10 kilo gedurende je gehele zwangerschap zijn die kilo’s als volgt verdeeld (ongeveer natuurlijk):
- Baby 3 – 3,5 kg
- Baarmoeder 1 kg
- Placenta 0,5 kg
- Vruchtwater 1,5 kg
- Extra bloed 1,5 kg
- Borsten 0,5 kg
- Vet 2 kg
Diëten tijdens je zwangerschap? Niet doen!
Schrik je ondanks alles toch van de extra kilo’s en wil je op dieet? Niet doen! Lijnen tijdens je zwangerschap is heel onverstandig. Je baby en je lichaam hebben de voedingsstoffen nodig dus zorg juist dat je voldoende, goed en gezond eet. Eten voor twee is overigens een fabeltje, dus dat is ook helemaal niet nodig. Wel kan het zijn dat je meer honger ervaart. Luister daar dan ook gewoon naar maar maak wel gezonde keuzes. Maak je je toch druk over je gewicht? Probeer dan wat extra te sporten als je lichaam dat toelaat. Werken aan je conditie is altijd goed voor je en kan je na de bevalling zelfs helpen om sneller het extra gewicht weer kwijt te raken.
Ook risico’s als je te veel aankomt
Kun je deze negen maanden dan ongehinderd eten en snaaien? Ook dat is zeker geen aanrader. Sterker nog, te veel aankomen tijdens je zwangerschap kan zelfs risico’s met zich meebrengen. Je kunt dan last krijgen van een te hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging of zwangerschapsdiabetes. Daarbij, het is natuurlijk ook gewoon prettig als jij voor de bevalling fit bent en je niet gehinderd voelt door de extra kilo’s als je tijdens de bevalling verschillende houdingen wil aannemen. Bovendien heeft een heel forse gewichtstoename van jou tijdens je zwangerschap ook invloed op het gewicht van je baby; dat kan ook flink toenemen met als mogelijk risico dat je kindje later te zwaar kan zijn. Dit hoeft natuurlijk allemaal niet, maar het beste is om tijdens je zwangerschap gezond, gevarieerd en verantwoord te (blijven) eten met toevoeging van een paar extra vitamines en supplementen.
Bespreek je zorgen of vragen met ons, of volg de workshop!
Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam en heb je ook nog te maken met een wirwar aan emoties. Voel jij je daar onzeker over? Bespreek je zorgen of vragen gerust met ons. Wij kunnen je veel antwoorden geven en je eventueel doorverwijzen naar een voedingsdeskundige. Of volg de workshop die wij gratis op onze praktijk aanbieden: ‘Voeding tijdens je zwangerschap’.