Meer bevallingen met volle maan
Is dat wel of niet waar?
Misschien heb je er wel eens over gehoord: er zouden meer kinderen geboren worden tijdens volle maan. Zelf hebben we ook wel eens het gevoel dat we het drukker hebben in de nachten dat het volle maan is. Maar… is deze maanmythe nu wel of niet waar? Wij zochten het voor je uit!
Getijden en de maancyclus
Het idee dat er meer bevallingen zijn met volle maan, is al heel erg oud. Een heuse mythe kun je het wel noemen. Maar is het nu feit of fictie? Er zijn talloze verklaringen waarom de maan van invloed zou zijn op het aantal bevallingen. Zo is de gemiddelde menstruatiecyclus 28 dagen en de maancyclus ongeveer 29,5 dag. De cyclus van de maan en van een vrouw lopen dus redelijk gelijk op en de maan wordt dan ook van in verband gebracht met vruchtbaarheid en zwangerschap. Ook heeft de maan invloed op de getijden en, omdat wij grotendeels uit water bestaan, zou de maan dus ook invloed hebben op ons mensen en het vruchtwater rondom de baby.
Onderzoek naar de maanmythe
Een echte volkswijsheid, of mythe, trekt natuurlijk ook onderzoekers aan. En de invloed van de maan op de bevallingen is dan ook al keer op keer onderzocht. En helaas, er is nog geen enkel onderzoek geweest dat kan aantonen dat er inderdaad meer kinderen geboren worden in de nachten dat er een volle maan is. Volgens de statistieken is het tijdens een nacht met volle maan, net zo druk of rustig voor verloskundigen als op andere nachten.
Bevallingen beginnen vaak in de nacht
Wat wel zo is, is dat veel bevallingen in de nacht of in de avond beginnen. En dat is ook heel logisch. In de nacht ben je doorgaans rustiger, een signaal dat je lichaam interpreteert als ‘veilig’. Je lichaam maakt dan geen adrenaline aan, iets wat wel wordt aangemaakt bij stress en onrust. Adrenaline remt de aanmaak van ocytocine, het bevalhormoon waardoor je baarmoeder gaat samentrekken. Zodra je dus ontspannen en relaxed genoeg bent, is je lichaam in staat om te bevallen en zul je merken dat de bevalling zich aankondigt met de eerste weeën.
Gevoelig voor de maan
Het is dus niet bewezen dat volle maan zorgt voor meer bevallingen dan op andere dagen. En toch hebben wij altijd de indruk dat er voor en na volle maand wel meer activiteit is bij onze zwangeren. Misschien slaap je zelf altijd beter of juist slechter rondom volle maan. Als je, bewust of onbewust, hier gevoelig voor bent, dan kan dit ook van invloed zijn op jouw lichaam en daarmee ook op de start van de bevalling.
Kracht en vertrouwen in je lichaam voor de bevalling
Of de invloed van de volle maan op bevallingen nu wel of niet wetenschappelijk bewezen is, maak wat ons betreft niets uit. Als jij het gevoel hebt dat de stand van de maan invloed heeft op jouw gemoedstoestand, kan dat ook van invloed zijn op het moment waarop jouw bevalling begint. Voel jij je ontspannen en kun jij juist op die nachten alles goed loslaten? Dan helpt dat alleen maar mee en geeft het jou vertrouwen in je lichaam en de kracht die je nodig hebt. En dat is precies wat wij willen.
Voorbereiden op de bevalling, Verloskundigen Amsterdam Zuid helpt je
Je bevalling valt niet te voorspellen, maar je kunt je er wel heel goed op voorbereiden. Met praktische tips voor de thuisbevalling en wat je in huis moet hebben voor de kraamweek bijvoorbeeld. Maar ook fysiek en door je goed te informeren. Wij hebben verschillende workshops daarvoor, een overzicht daarvan vind je hier op de site. En natuurlijk staan al onze verloskundigen voor je klaar en beantwoorden al jouw vragen, tijdens de consulten en tussendoor als je daar behoefte aan hebt. We zijn er voor je.