Zwangerschapskalender: derde trimester
Je zwangerschap van week 28 tot en met de bevalling
Het laatste stuk van je zwangerschap begint nu; het derde trimester. In deze weken krijg je letterlijk met de laatste loodjes te maken. Je baby groeit nog door, je buik wordt groter en zwaarder en jij kan daardoor last krijgen van andere zwangerschapskwalen. Maar, het einde is nu in zicht! Wat je in die laatste weken voor de bevalling kunt verwachten, lees je in dit blog. Ben je nog niet zover en wil je weten wat er in een eerdere fase van je zwangerschap gebeurt? Lees dan de blogs over het eerste en het tweede trimester van onze zwangerschapskalender.
Buttons: Zwangerschapskalender trimester 1 Zwangerschapskalender trimester 2
28 weken zwanger
Ben je 28 weken zwanger, dan begint je baby er nu al zo’n beetje uit te zien als bij de geboorte. Tot nu toe was het hoofdje nog heel groot ten opzichte van het lijfje, maar vanaf nu is dat meer in verhouding. Ook zal je baby nu steeds vaker de oogjes opendoen en gaat zich steeds meer bewegen. Er is ook nog genoeg ruimte daarvoor; je baby is nu zo groot als een flinke aubergine en zal ruim 1 kilo wegen.
Merk jij dat je pijn in je rug krijgt? Of een vermoeide onderrug hebt? Dan kan dat komen door het gewicht van je buik en de manier waarop je staat. Bekkenklachten kunnen nu nog meer opspelen door het extra gewicht dat je begint mee te dragen. Om dat te voorkomen of te verminderen, helpt het om zo recht mogelijk te staan, zonder holle rug en met je bekken gekanteld. Ook zwangerschapsyoga kan hierbij helpen. Meer weten over bekkenklachten en bekkeninstabiliteit? We schreven er eerder dit blog over: bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap.
29 weken zwanger
Met 29 weken zwangerschap is je baby zo groot aan het worden dat de bovenkant van je baarmoeder tegen je ribben aan kan drukken. Het gevolg? Je kunt een wat benauwd gevoel krijgen. Dit is tijdelijk, zodra je baby indaalt, verdwijnt die druk op je ribben en krijg jij weer meer lucht. Doordat je baarmoeder omhoog drukt, kun je ook last krijgen van brandend maagzuur. Het kan helpen om vaker kleinere hoeveelheden te eten en om zuur eten en drinken te vermijden. Helpt dit niet? Vraag ons dan gerust om advies. Verder zul je merken dat je meer en eerder vermoeid bent dan anders. Ook dat hoort bij deze laatste fase van je zwangerschap. Geef eraan toe, wat meer rust is zo’n slecht idee nu niet.
30 weken zwanger
Ben je 30 weken zwanger, dan is je baby al zo’n 40 cm groot. Er komt steeds meer vet op z’n lijfje en de donshaartjes zullen verdwijnen. Zelf merk je misschien dat je niet al je schoenen meer past. Dat kan komen doordat je vocht vasthoudt waardoor je voeten dikker worden. Wees gerust, dit komt vaak voor en is weliswaar heel vervelend, maar meestal niet zorgelijk. Heb je andere klachten zoals bijvoorbeeld rode, jeukende handen? Of maak je je zorgen? Bel dan altijd met je verloskundige.
Heb je trouwens de geboortekaartjes al geregeld? Nu is een goed moment om dat te doen. Je hebt dan nog genoeg tijd om een proefdruk aan te vragen. Ook kun je je vanaf nu aanmelden voor de ‘Voorlichtingsavond Bevalling’ van onze verloskundigenpraktijk. Tijdens deze informatieve online avond hoor je alles over de bevalling en wat daaromheen geregeld moet worden. Deze avond is gratis en wordt ook in het Engels gegeven. Inschrijven kan hier online:
31 weken zwanger
Met een zwangerschap van 31 weken zal je baby in de lengte waarschijnlijk niet heel veel meer groeien, maar er kan nog rustig een kilo aan gewicht bijkomen! Doordat je baby nu dus al best groot is, zul je waarschijnlijk ook iets minder beweging merken. Er is simpelweg steeds minder ruimte om rond te duikelen in je buik! Toch is het wel belangrijk dat je beweging voelt, stevige trapjes en duwtjes horen er echt wel bij. Voel je die al even niet meer en maak je je daar zorgen om? Bel ons dan.
Weet je trouwens dat jij inmiddels ook ongeveer 1 liter bloed meer hebt? Je bloed is nu dunner waardoor het voor je hart makkelijker is om het rond te pompen. Maar ook worden de vaatwanden nu wat slapper. Hierdoor kun je last krijgen van onder andere spataderen als je bijvoorbeeld te lang staat. Probeer dus goed te blijven bewegen en niet te lang in dezelfde houding te zitten of te staan.
32 weken zwanger
Als je 32 weken zwanger bent, is de kans groot dat je baby al in de definitieve houding ligt. Als het goed is, is dat met het hoofdje naar beneden. En dat je baby nu zo ligt is maar goed ook, want met het formaat van een ananas heeft je baby nu haast geen ruimte meer in je buik om nog flink te bewegen. Zit je baby nog vrolijk rechtop? Dan kijken we het nog even aan.
33 weken zwanger
Met 33 weken zwangerschap is het goed om nu te checken of alles goed voorbereid is. Is de babykamer klaar en heb je de kleertjes en luiers in huis? Ook kun je nu nog een cursus borstvoeding volgen. Dat helpt je goed voorbereid te zijn. Via onze verloskundigenpraktijk kun je zo’n borstvoedingscursus volgen, meer daarover lees je hier. Wat je in deze week ook moet regelen is het kraampakket. Dit kun je meestal via je zorgverzekeraar aanschaffen of anders vergoed krijgen. Zo’n kraampakket is altijd nodig, of je nu thuis bevalt of in het ziekenhuis. Zorg dus dat je dit op tijd in huis haalt.
34 weken zwanger
Ben je 34 weken zwanger, dan is je baby zo goed als klaar. Je baby is zo’n 43 cm groot en weegt ongeveer 2 kilo. De longen zijn bijna rijp en er mag nog wat gewicht bij, dus het is natuurlijk beter als je baby nog even lekker in jouw buik blijft zitten. Zelf voelt dat misschien inmiddels wel anders, want nu je in deze laatste periode van je zwangerschap zit, kan alles een stuk zwaarder worden. Toch is het goed om wel, rustig, te blijven bewegen. Bijvoorbeeld bij rusteloze benen helpt het als je even wat heen en weer loopt. Maar maak het niet te gek. Je lichaam werkt superhard deze weken en heeft nogal wat extra gewicht mee te sjouwen. Neem dus voldoende rust en leg je benen lekker hoog. Is je baby nu nog niet met het hoofdje naar beneden gedraaid? Dan kunnen we proberen om je baby nog te draaien. Hiervoor wordt altijd eerst met een echo gekeken hoe je baby precies ligt en of het mogelijk is. Ook bespreken we deze mogelijkheid uitvoerig met je.
35 weken zwanger
Bij 35 weken zwangerschap drukt je baarmoeder flink tegen je ribben aan. En dat kun je goed merken. Je longcapaciteit neemt hierdoor namelijk flink af, tot wel 25% minder. Je bent dus sneller buiten adem. Merk je nu ook harde buiken hebt? Dan spant je baarmoeder zich aan als een soort van voorbereiding op de bevalling. Toch is het geen wee; harde buiken komen onregelmatig en kunnen getriggerd worden door plotseling op te staan, te bukken of iets te tillen. Meestal is een harde buik een signaal van je lichaam dat je wat te druk bent (geweest). Herken je dat? Doe het dan wat rustiger aan.
36 weken zwanger
Ben je 36 weken zwanger, dan is je zwangerschapsverlof ingegaan. Misschien ben jij al eerder gestopt met werken maar met 36 weken is vrijwel iedereen met verlof. En dat is maar goed ook, je lichaam heeft nu echt wel rust nodig. Omdat je ’s nachts misschien slecht slaapt, omdat je steeds moe bent of omdat je last hebt van allerlei pijntjes of andere kwaaltjes. Zorg deze laatste weken dus nog even extra goed voor jezelf en probeer overdag eens wat te slapen als je een korte nacht hebt gehad. Ga nog een keer lekker naar de kapper, de schoonheidssalon of spreek nog eens even af met vriendinnen. Ook ga je vanaf nu elke week naar de verloskundige voor controle.
37 weken zwanger
Bij 37 weken zwangerschap heb je vast alle babykleertjes nog een keer extra gewassen, het kamertje opnieuw afgestoft en de pluche diertjes opnieuw neergezet. Het wachten is begonnen, en dat kan rustig nog een maand duren. Maar je kunt ook zomaar over een week al een baby hebben. Met de wekelijkse controles houden we alles goed in de gaten. En heb je vragen? Je weet dat je altijd bij ons terecht kan!
38 weken zwanger tot de bevalling
Vanaf 38 weken zwangerschap zal je baby niet meer veel groeien. Op zich is hij, of zij, nu helemaal klaar om geboren te worden. Vanaf nu is het dus afwachten. Heb je al beschuit met muisjes in huis gehaald? En de slingers om voor het raam te hangen? Is je ziekenhuiskoffer ingepakt? Dan ben je er helemaal klaar voor. Wij zullen je elke week onderzoeken en bespreken dan met je hoe het vanaf nu verder gaat.
Wanneer bel je de verloskundige?
Ben je langer dan 37 weken zwanger? Dan bel je ons op het spoednummer als je:
- elke 5 minuten weeën hebt (dus weeën met tussenpauzes van 4 minuten) voor een periode van ten minste 1 uur of
- meer dan een beetje bloedverlies hebt of
- vruchtwater verliest dat groen of bruin is. Verlies je overdag helder of roze vruchtwater? Bel ons dan ook.
- Of als je ongerust bent.
Verloskundigen in Amsterdam-Zuid
Heb je andere vragen over deze laatste periode van je zwangerschap? Je kunt altijd terecht bij onze verloskundigenpraktijk in Amsterdam-Zuid, aan de Churchilllaan en de Willemsparkweg. We staan voor je klaar. Ook als je eerst eens wilt kennismaken met een van onze verloskundigen. Tot snel!