De kraamtijd
Alles wat je weten moet voor de eerste weken na je bevalling
Na de bevalling begint een bijzondere periode: de kraamtijd. Mooi en ingrijpend tegelijk. Er gebeurt dan zoveel en er zijn zoveel vragen, dat we hier al verschillende keren eerder over de kraamperiode hebben geschreven. Om jou de moeite van het terugzoeken te besparen, hebben we de meest belangrijke tips voor de kraamtijd, met handige linkjes, verzameld in dit blog.
Wat is de kraamtijd?
De kraamtijd is de eerste periode na de geboorte. De een bedoelt daarmee de eerste week tot 10 dagen waarin je kraamzorg krijgt, voor anderen zijn dat de eerste 40 dagen na de bevalling. Die 40 dagen zijn niet zomaar bedacht; dat is de periode die jouw baarmoeder gemiddeld genomen nodig heeft om weer te krimpen.
Voorbereiding op de kraamtijd
Al voordat je gaat bevallen, zul jij je voorbereiden op de kraamtijd. Allereerst door de kraamzorg aan te vragen en door alles in huis te halen en te regelen voor de kraamweek. Wat het aanvragen van de kraamzorg betreft, dat doe je het beste tussen de 12e en 16e week van je zwangerschap. Een overzicht van kraamorganisaties en kraambureaus staat hier op onze site. Aanmelden doe je meestal online. En wil je weten bij wie jij je het beste kan aanmelden? Vraag het ons, wij geven je graag advies. Ook hebben we voor jou een overzicht gemaakt met de spullen die je thuis nodig hebt voor die kraamperiode en de zaken die je alvast kunt regelen. Zoals iemand die voor jou de boodschappen doet. Dit alles en meer lees je in deze blogs:
Tranen en eten
Iets waar de kraamperiode ook om bekend staat, zijn de babyblues. Die beruchte kraamtranen kunnen je zomaar overvallen in die eerste week na de bevalling. Of niet, want niet iedereen heeft er last van. Overkomt het jou, weet dan dat het ook weer overgaat. Gebeurt dat niet, dan kan het een postnatale depressie zijn. Blijf daar niet mee rondlopen maar vraag om hulp, bijvoorbeeld bij ons. Wij helpen je verder. Iets anders wat je in de kraamtijd kan bezighouden, is eten. Je wilde misschien eindelijk weer iets eten dat je al die maanden hebt moeten laten staan. Maar kan dat ook, mag je nu alles eten en wat heb je juist nu nodig? In het kort: zorg goed voor jezelf door voldoende water te drinken en gezond, vezelrijk te eten. En geef je borstvoeding? Ga dan niet meteen lijnen maar zorg dat je voldoende voedingsstoffen en calorieën binnenkrijgt. Jij en je baby hebben het hard nodig. Meer daarover en over de babyblues, staat in de volgende blogs:
Alles over de kraamzorg
Iedereen heeft recht op kraamzorg, het wordt vergoed door de zorgverzekeraar en de kraamzorg is er meestal van de eerste tot en met de achtste dag na de bevalling. Tenzij je enkele dagen in het ziekenhuis hebt gelegen, dan kan het zijn dat je wat langer kraamzorg krijgt. De kraamverzorgster helpt jou in die eerste week met de zorg voor je baby. Bij een thuisbevalling begint dat al direct na de geboorte. Verder kijkt ze of alles goed gaat met jou en met je baby en zal zo nodig met je verloskundige overleggen. Want ook al ben je bevallen, als verloskundige blijven we ook nu nog betrokken bij de zorg voor jou en je baby! De rol van de kraamverzorgster is dus heel belangrijk, maar soms is er niet meteen iemand beschikbaar. Dan moet je wachten tot de volgende dag. Zo’n eerste avond en nacht alleen met je pasgeboren baby, kan best spannend zijn. Daarom hebben we voor die situatie ook een paar handige tips in een blog gezet. Beide blogs vind je hier:
Praktische tips voor de kraamtijd
Naast alles wat hiervoor al geschreven is, zijn er nog veel meer handige, praktische tips voor de kraamtijd. Zoals dat je echt de tijd moet nemen om te herstellen, fysiek en mentaal. Wat voor cursussen en workshops je juist in deze periode kunt volgen, zoals over borstvoeding en over het ‘Vierde trimester’. En wat jouw partner in deze hectische periode kan doen om jou te helpen. Al die tips vind je in dit blog op onze site:
Wil je ons iets vragen over de kraamtijd? Dat kan!
We proberen in onze blogs zoveel mogelijk informatie te geven maar we zijn er ook altijd persoonlijk voor je. Heb je nog vragen over de kraamtijd? Maak een afspraak en een van onze verloskundigen spreekt je dan snel op een van onze locaties in Amsterdam-Zuid.